Vladimir Lazarevski

Biografija

Vladimir Lazarevski

Vladimir Lazarevski studira instrumentalnu obou na Nacionalnoj muzičkoj akademiji “Pančo Vladigerov” u Sofiji, kod prof. Georgij Čeljazova, gde je diplomirao 2003. godine sa magistarskom diplomom. Godinu dana kasnije, Vladimir je dobio punu stipendiju na Muzičkoj akademiji „Londži“ u Bostonu, SAD, gde se usavršavao kao oboist i kamerni muzičar.

Tamo predaje u klasi prof Vejn Rejpier i prof. Mark MekEvana, vrhunski oboista Bostonske filharmonije, gde je 2006. završio postdiplomske studije. U periodu (2007-2009) uspešno je završio postdiplomske studije na Univerzitetu „ Kurt Boš“ u Sionu u Švajcarskoj i stekao zvanje MBA – magistar poslovne administracije, a u februaru 2013. uspešno je odbranio doktorsku disertaciju na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“ u Sofiji i stekao zvanje doktora muzičkih nauka i muzičke umetnosti u oblasti kamerne muzike i oboe. Kao član kvarteta “Mjuzik progresiv “, Lazarevski je dobitnik nagrade Virtuozi za najbolji kamerni ansambl u 2012. godini. Takođe je laureat Međunarodnog muzičkog takmičenja Alegro Vivo u Austriji 2002. i dobitnik 3. nagrade na takmičenju “Zemlja i ljudi”, Bugarska 2001. Takođe je osvojio prve nagrade na državnim takmičenjima u Makedoniji 1996. i 1997. Usavršavao je svoj muzički profil na brojnim seminarima i majstorskim kursevima  sa eminentnim oboistima kao što su Ingo Goritski, David Valter, Paul Gudi, Helmut Mecera i drugi. 

Vladimir Lazarevski nastupao je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu kao što su: Mocarteum i Alegro Vivo u Austriji, Bostonske muzičke večeri u SAD,  Dartington festival u Engleskoj, Gdanjsko muzičko leto u Poljskoj, Bluz i Džez Reli festival, Luksemburg festival, Bitfest, Balkanski festival klasične muzike, Stip kulturno leto, MODARS festival itd. Naravno, to uključuje nastupe kao solista sa orkestrom: Makedonska filharmonija (1998, 2012, 2015), Ansambl Ars Baroka iz Sofije, Bitolja i Kriva Palanka (2003, 2013), sa Akademskim simfonijskim orkestrom u Bugarskoj (2012) i sa simfonijskim orkestrom Zapadne obale od Kanade do Makedonije i Kanade (2012, 2013, 2016).

 Kao oboist i solista engleske sirene svira u mnogim ansamblima: Makedonska filharmonija, Makedonska opera i balet, Sarajevska filharmonija, Simfonijski orkestri u Pazardžiku i Vraca, R. Makedonija. Bugarska, Nova simfonija i akademski simfonijski orkestar u Sofiji, London Kamerni orkestar , SAD, Kolegium-muzikum Bankja iz  Bugarske , Simfonija zapadne obale Kanade,  orkestar Warmińsko-Mazurskiej  iz Poljske i drugi.

Trenutno je Vladimir Lazarevski zaposlen kao prvi oboista u Makedonskoj filharmoniji NI i zaposlen je kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Državnom univerzitetu Goce Delčev u Štipu od njenog otvaranja pa do danas. Vladimir je takođe član kamernog ansambla „Mjuzik progresiv“, Ansambla savremene muzike i Simfonijskog orkestra FAM.