Vilijam Fong

Biografija

Vilijam Fong

Vilijam Fong, pijanista i pedagog, međunarodnu karijeru započeo je 1984. godine nastupom na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Haenu (Španija), kada je osvojio prvu nagradu, zlatnu medalju i specijalnu nagradu Roza Sabater. To je bila prva od brojnih nagrada osvojenih na međunarodnim takmičenjima kao što su Takmičenje „Feručo Buzoni” (Ferruccio Busoni International Piano Competition), i druga takmičenja u Americi, Španiji i Škotskoj. 

Prvi koncert održao je u crkvi Sv. Džona u Londonu, gde je nastupio sa orkestrom Filharmonije. Usledili su koncerti širom Evrope, a zatim i u Njujorku, Moskvi i Sankt Peterburgu (pod pokroviteljstvom Fondacije „Svjatoslav Rihter”), Kini, Australiji, Novom Zelandu.

Kao muzičar širokog spektra interesovanja, nastupa kao solista i kao član kamernih sastava poput Kvarteta Brodski i ansambla Gildhol gudači (Guildhall Strings), sarađivao je sa pevačima Stivom Devislimom i Džejmsom Ruterfordom, kao i sa mladim muzičirama posvećenim kamernoj muzici.

Njegovi nastupi emitovani su na Klasik FM-u, Bi-Bi-Siju, na radio i televizijskim stanicama širom Evrope i SAD. Ostvario je nekoliko audio snimaka za diskografske kuće Olimpija (Olympia) i Gild (Guild Records), kao i za Bi-Bi-Sijev Radio 3.

Radi u Londonu kao profesor na Kraljevskoj akademiji za muziku (Royal Academy of Music) i kao šef katedre za klavir u Persel školi za mlade muzičare (Purcell School for Young Musicians), jednoj od vodećih evropskih škola za mlade talente. Pored toga, redovno održava master kurseve, radionice i letnje škole u Velikoj Britaniji i širom sveta.

Njegovi učenici školovanje nastavljaju na prestižnim akademijama i univerzitetima u Evropi i SAD (Curtis Institute of Music USA, Universität der Künste Berlin, Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (MDW), the Royal Academy of Music, Royal College of Music, Guildhall School of Music and Drama, Royal Conservatoire of Scotland, Trinity Laban), a nosioci su i brojnih nagrada na takmičenjima kao što su međunarodna pijanistička takmičenja „Franc List” u Budimpešti i Vajmaru, takmičenje Muzičke omladine Rumunije (Jeunesses Musicales Romania), Međunarodno pijanističko takmičenje „Lanji sir Marn” u Francuskoj (Lagny-Sur-Marne International Piano Competition). 

Redovan je član žirija pijanističkih takmičenja u Velikoj Britaniji i u inostranstvu.