Uroš Košir

Biografija

Uroš Košir

Uroš Košir, tubista iz Slovenije je započeo svoje muzičko obrazovanje učeći da svira violončelo i harmoniku u Nižoj muzičkoj školi u Kamniku.  

Nakon toga je odlučio da upiše srednju muzičku školu u Ljubljani gde je sreo profesora Igora Krivokapiča, koji mu je postao prvi professor tube i mentor. Nastavio je studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani radeći sa profesorom Darkom Roškerom i diplomirao 2002. godine.

Tokom godina na Akademiji sarađivao je sa različitim orkestrima, stekao iskustvo kao solista tube u Slovenačkm vojnom orkestru i, kao gost umetnik, svirao u mnogim simfonijskim orkestrima u Sloveniji. 

Bio je član Slovenačkog vojnog orkestra, duvačkog orkestra Kamniška godba, Simnfonijskog orkestra Kamnik – Domžale i Diksilend benda Mamut. Pored toga, osnivač je Slovenakog tuba kvarteta. Kao solista, svirao je veliki broj recitala. 

Radio je i kao dirigent. Dve godine je vodio duvački orkestar Kamniška godba i šest godina je bio dirigent Mladog duvačkog orkestra osnovne škole u Kamniku.

Tokom svih ovih godina uvećavao je znanje prisusvtujući mnogim ekspertskim kursevima sa sjajnim muzičarima kao sto su Rodžer Bobo (Roger Bobo), Velvet Braun (Velvet Brown), Tomas Ruedi (Thomas Ruedi) i Stiven Mid (Seven Mead). 

Kao član kvinteta duvačkih instrumenata 1998 osvojio je zlato na Državnom takmičenju mladih slovenačkih muzičara (TEMSIG), 2004. i 2006. je bio polufinalista na međunarodnom takmičenju tubista u Budimpešti i Denveru, SAD (ITEC). Tu je upoznao profesora Dena Perantonija (Dan Perantoni), legendarnog tubistu. 

Godine 2006. započeo je studije na Muzikoj akademiji u Indijani u klasi profesora Dena Perantonija i stekao diplomu “Izvođača” 2008. godine.

Danas predaje u muzičkoj školi u Kranju, Srednjoj muzičkoj školi u Celju i Muzičkoj školi u Kamniku, svira sa mnogim orkestrima u Sloveniji I često sa Beogradskim filharmonijskim orkestrom. Svira recitale, drži master klasove.  Svake godine organizuje Oktuba fest u Kranju u Sloveniji kao i Tuba Santas. 

Tokom pedagoškog rada, postigao je odlične rezultate sa učenicima. Njegovi učenici uglavnom dobijaju najviše nagrade, kao solisti ili članovi kamernih orkestara u Sloveniji i inostranstvu.