Pripremni razred

Pripremni razred namenjen je deci predškolskog i ranog školskog uzrasta (od šest do osam godina) kao vrsta uvoda za buduće bavljenje muzikom.

Časovi pripremnog razreda održavaju se dva puta nedeljno u trajanju jednog školskog časa (45 minuta) u večernjim časovima na dva odeljenja (Matična škola – Rakovica i izdvojeno odeljenje 14. Oktobar – Labudovo brdo).

Naši najmlađi polaznici nemaju prijemni ispit prilikom upisa u pripremni razred, ali se pretpostavlja da poseduju muzičke predispozicije za bavljenje muzikom. Na samom kraju školske godine učenici polažu prijemni ispit za upis u Osnovnu muzičku školu.

Nastavnim programom pripremnog razreda predviđeno je razvijanje učenikovih muzičkih sposobnosti, odnosno razvojanje svih komponenata muzikalnosti: razvijanje sluha izrađenog kroz muzičku reprodukciju, razvijanje ritmičkih sposobnosti, širenje obima i oblikovanje glasa, navikavanje na grupno muziciranje, uvođenje u muzičku pismenost. Takođe, naši najmlađi učenici se upoznaju i sa muzičkim instrumentima i načinima muziciranja na njima.

Želja nam je da razvijamo i negujemo ljubav prema klasičnoj muzici i da je na što lepši i kreativniji način približimo najmlađim uzrastima u cilju podizanja muzičke svesti i kulture uopšte.