Nataša Paklar

Biografija

Nataša Paklar

Nataša Paklar je rođena u Požarevcu, gde je stekla prvo muzičko obrazovanje. Bila je učenica prof. Ljubomira Dimitrijevića na školi J. Slavenski u Beogradu, koju je završila kao učenica generacije i dobitnica Oktobarske nagrade grada Beograda. Studirala je na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Fedje Rupela i dobitnica je Prešernove nagrade Univerziteta u Ljubljani. Usavršavala se je na mnogobrojnim seminarima međunarodno priznatih flautista.

Na Jugoslovenskim takmičenjima mladih muzičara je osvajala brojne prve nagrade.

Kao solistkinja je nastupala sa orkestrima Slovenačke filharmonije, Slovenačke vojske, Celjskim kamernim orkestrom, orkestrom Carnium, Gudačima Sv. Đorđa a kao kamerni muzičar je u različitim sastavima ostvarila brojne nastupe na festivalima u Sloveniji, Austriji, Italiji, Holandiji, Crnoj Gori. 

Bila je prva flautistkinja Opere i baleta u Ljubljani i pikolistkinja u orkestru Slovenačke filharmonije. Trenutno deluje kao profesorka flaute i pikola na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani. Često je članica žirija na takmičenjima mladih flautista, vodi seminare, redovni je predavač na Muzičkoj letnjoj školi u Podsredi u Sloveniji. Njeni učenici su na državnim i međunarodnim takmičenjima ostvarili najviša priznanja. Dobitnica je Škerjančeve diplome za izuzetne rezultate na području muzičke pedagogije.