Ognjen Popović

Biografija

Ognjen Popović

Ognjen Popović je rođen 1977. godine u Pančevu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studije je nastavio u Štutgartu, a diplomirao i magistrirao na Visokoj akademiji za muziku u Minhenu u klasi prof. Ulfa Rodenhojzera.
Popović je koncertirao širom sveta kao solista i član kamernih sastava. Kao solista je nastupao sa Minhenskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, Radio orkestrom Valensije, Beogradskom filjarmonijom, RTS simfonijskim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa i drugima. Kao orkestarski muzičar sarađivao je sa orkestrom Državne opere iz Štutgarta, Nemačkom kamernom akademijom iz Nojsa, Simfonijskim orkestrom iz Pasaua, Festivalskim orkestrom Maribor. Osvajao je nagrade na takmičenjima Feliks Mendelson u Berlinu 1998. i međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1997.
Od 2002. Popović je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a iste godine osniva ansambl za kamernu muziku Balkanska kamerna akademija. Sa poznatim nemačkim kamernim ansamblom Villa Musica je održao veliki broj koncerata u Nemačkoj i Španiji i snimio kompakt diskove sa delima R. Štrausa i A. Ponkijelija.
Popović je umetnički direktor festivala kamerne muzike ,, Classic fest” u Pančevu. Držao je majstorske kurseve u Nemačkoj, Španiji, Crnoj Gori, Hrvatskoji i mnogim gradovima Srbije. Od 2015. vodi internacionalnu radionicu za klarinet ,,Deliblatska peščara- Čardak”. Bio je angažovan i kao gostujući docent na akademiji za kamernu muziku ,, Villa Musica” iz Mainca/ Nemačka. Od 2010. predaje klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 2012. je doktorirao na FMU u Beogradu. Nemačka izdavčka kuća Edition Diewa Verlag iz Minhena od 2015.  godine objavljuje njegove kompozicije. Svira na klarinetima marke Yamaha i njihov je artist.