Nataša Veljković

Biografija

Nataša Veljković

Nataša Veljković, pijanistkinja i profesor, svoje životno druženje sa klavirom započela je već sa 4 godine, a prvi koncert održala je sa 7 godina.

Muzičko školovanje započela je u Beogradu kod prof. Miroslave Petrović, a potom kod prof. Arba Valdme, da bi već 1982. godine bila primljena na bečki Univerzitet za muziku i scenske umetnosti, gde je i diplomirala 1987. godine u klasi prof. Pola Badura-Škode. Usledile su profesionalne studije na njujorškom Džulijardu (1988-1989) i diploma Konzervatorijuma u Ženevi (1990-1992).

Već na početku svog školovanja osvojila je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, od kojih se posebno ističe prva nagrada Klara Haskil na značajnom međunarodnom pijanističkom takmičenju u Veveju, 1985. godine (Švajcarska). Među drugim brojnim nagradama i priznanjima su: pobeda na World Music Masters takmičenju u Parizu 1990. godine, nagrada Orlando za najboljeg muzičkog izvođača na Dubrovačkim letnjim igrama 1986. godine, godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za 1991. godinu, itd.

Nastupala je širom Evrope i Azije. Učestvovala je na velikom broju poznatih evropskih muzičkih festivala u Berlinu, Montreu, Napulju, Kanu, Monpeljeu, Algarveu (Portugalija), Šopenovim festivalima u Dušniki Zdroj (Poljska) i Gamingu (Austrija), Karintskom letu, Atergau (Austrija), Mocart festivalu u Istanbulu, Listovom festivalu u Rajdingu (Austrija), Burgosu (Španija), BEMUS-u, NOMUS-u, laureat je Juventus festivala u Kambreu (Francuska) i dr. Pored solističkih resitala, nastupala je i sa orkestrima kao što su Tonhale orkestar iz Ciriha, Orkestar Romanske Švajcarske, Bečki kamerni orkestar, Filharmonija Janaček, Kapela Istropolitana, Orkestar RAI, Orkestar Radio Katovice, Zagrebački solisti, kao i svi relevantni orkestri sa područja bivše Jugoslavije. U saradnji sa kamernim orkestrima posebno treba istaći one sa orkestrom Dušan Skovran, kao i sa Gudačima Svetog Đorđa, koje su rezultirale kompakt diskovima snimljenim „in vivo”. Sarađivala je sa mnogim poznatim dirigentima kao što su: David Cinman, Marćelo Vioti, Dmitrij Kitajenko, Lorens Foster, Antoni Vit, Petr Vronski, Kristijan Mandel, David Šalon, Emil Tabakov, Uroš Lajovic, Milen Načev, Mladen Jagušt, Pavle Dešpalj, Martin Zighart, Ronald Zolman.

Ostvarila je veći broj audio-snimaka objavljenih od strane diskografske kuće PGP RTS, austrijskog Zulus Records-а i Gramole, za koje je snimila dela Roberta i Klare Šuman i Hajdnove Klavirske koncerte, uz pratnju Kamerate Janaček. Za nemački CPO (Classic Produktion Osnabrück) snimila je kompletna dela Bramsovog savremenika Hajnriha fon Hercogenberga, kompletna dela Dore Pejačević, kao i klavirske koncerte Ignjaca fon Bekea.

Vanredni je profesor na Univerzitetu za muziku u Beču, a u periodu od 2007. do 2009. godine bila je gostujući profesor Univerziteta za muziku u Ostravi (Češka). Član je žirija na mnogim međunarodnim takmičenjima.