Natalija Trulj

Biografija

Natalija Trulj

Natalija Trulj, pijanistkinja i pedagog, laureat je Međunarodnog takmičenja u Beogradu (Takmičenje muzičke omladine, 1983, prva nagrada), i dobitnica visokih nagrada na prestižnim takmičenjima poput Međunarodnog takmičenja Čajkovski (Moskva, 1986, druga nagrada) i Međunarodnog takmičenja u Monte Karlu (Monako, 1993, Gran pri). 

Rođena u Sankt Peterburgu, klavir je učila u Specijalnoj muzičkoj školi pri Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu, u klasi T. Rumševiča. Studije klavira završila je na Moskovskom državnom konzervatorijumu „Čajkovski”, kod prof. Jakova Zaka i prof. Mihaila Voskresenskog. Magistrirala je na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu pod mentorstvom prof. Tatjane Kravčenko. 

Pedagošku karijeru započela je 1981. godine na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu kao asistent prof. T. Kravčenko, a od 1984. godine vodi svoju klasu. U istom periodu radila je kao profesor klavira i u Centralnoj muzičkoj školi pri Konzervatorijumu. Od 1988. godine radi na Moskovskom državnom konzervatorijumu kao asistent prof. M. Voskresenskog, gde je zvanje docenta dobila 1995. godine, a 2004. i zvanje redovnog profesora klavira.

Sarađivala je sa vodećim ruskim i svetskim dirigentima (Genadij Roždestvenski, Vasilij Sinajski, Jurij Temirkanov, Ivan Špiler, Vladimir Fedosejev, Aleksandar Lazarev, Jurij Simonov, Arnold Kac, Eri Klas, Aleksandar Dmitrijev, Rajmond Lepard) i orkestrima (Moskovska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Filharmonija Los Anđelesa, Orkestar Tonhale iz Ciriha, Simfonijski orkestar Monte Karla, Simfonijski orkestar Santjaga). 

Nastupala je u dvoranama Gavo (Pariz), Tonhale (Cirih), AOI koncertnoj dvorani (Šizuoku), kao i u dvoranama u Nemačkoj, Francuskoj, Portugaliji, SAD, Velikoj Britaniji, Japanu, Čileu. 

Redovno održava majstorske kurseve, radionice i seminare na univerzitetima širom Rusije, u Japanu, SAD, Nemačkoj, Gruziji, Srbiji, Hrvatskoj, Brazilu, Čileu. Učestvovala je u žiriju međunarodnih takmičenja u Italiji, Portugaliji, Srbiji, Španiji, Francuskoj… 

Godine 2003. odlikovana je priznanjem Zaslužni umetnik Ruske Federacije.