Marjan Miloševski

Biografija

Marjan Miloševski

Marjan Miloševski, muzičko obrazovanje počeo je u najmlađem uzrastu svirajući harmoniku sve do svoje 14. godine. Kasnije je u srednjoj školi na preporuku prof. P. Trajkovskog počeo da uči fagot, koji postaje  je njegov glavni instrument.

Druženje s fagotom prvih godina ređali su  uspehe  jedan za drugim kao i nastupi na javnim časovima, takmičenjima, a 1996. Diplomski recital za njega je bio prvi pokušaj solo sviranja.

Studije se nastavljaju na Muzičkom fakultetu u Skoplju, u klasi prof. P.Trajkovski. Pogled fakulteta za fagot, kamernu muziku i orkestar  njegov umetnički život dobija dobija novo značenje i težinu.  Imao je brojne nastupe sa simfonijskim orkestrom, kamernim ansamblima, 1999. svirao je prvi samostalni recital, u okviru Musica Viva na FMU.

Dva puta je izabran za jednog od najboljih učenika instrumentalne nastave, nastupajući sa Makedonskim filharmonijskim orkestrom.

Svoje prve profesionalne početke započinje kamernim orkestrom moderne muzike Sveta Sofija (Hagia Sophia), sa kojim nastupa na Ohridskom letnjem festivalu i Danima makedonske muzike.

Nastavljajući dalje, postao je član Makedonskog orkestra za operu i balet. 2000. gostovao u Operi u Tirani, Albanija.

Posle diplomiranja upisao se na master studije na Muzičkom fakultetu u Skoplju. Karakteristično za recitale koji su izvedeni kao deo studija je to što su radovi izvedeni po prvi put u Republici Makedoniji.

U Master školi u ​​Dubrovniku 2002, upoznao je nekoliko menadžera iz oblasti klasične muzike, primietili njegovu interpretaciju koncerata u Dubrovniku i ponudili mu saradnju, između ostalih i sa orkestrom za savremenu muziku, SONEMUS, te je realizovao brojne koncerte na Balkanu i drugim evropskim centrima.

2003. godine nastupa sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije kao solista u „Mocartovih večeri“, a sa SONEMUSom odlazi u Švajcarsku gde radi u Narodnom pozorištu u Vinterthuru gde imaju važnije koncertne turneje. Iste godine završava magistarske studije sa temom “Interpretacija na  fagotu”.

2004. osnovana muzička radionica Ad Libitum koja je imala više kamernog karaktera i sarađivala je sa – kvartetom Woodwind i kvartetom Fagot.

2005. godine izveo je recital – Večernju sonatu za  fagot i klavir, sa pijanistkonjom Marijom Vrškovom.

I dalje aktivno radi u nekoliko kamernih sastava kao što su Artus Act, Skopski kvintet drvenih duvačkih instrumenata, kamerni orkestar opere i baleta, Kvintet  drvenih duvačkih instrumenata iz MOB-a, Opera Trio i drugi. Trenutno je zaposlen na MOB kao prvi fagotista i profesor na Muzičkom fakultetu u Skoplju.

Milošhevski je fagotista novije generacije koji je uspešno izvodio dela starih majstora, ali sledi najnovije smernice Klasične muzike.