Miloš Pavlović

Biografija

Miloš Pavlović

Miloš PAVLOVIĆ je srpski pijanista vrlo raznovrsnih umetničkih interesovanja i afiniteta. Nastupajući sa podjednakim entuzijazmom kao solista, ali i kamerni muzičar,  jasno se pozicionirao na umetničkoj sceni regiona, ali i čitave Evrope. 

           Svoje muzičko obrazovanje stekao je na diplomskim studijama klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi ruskog pijaniste Igora Lazka (bivši student Jakova Zaka), kao i magistarskim  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,  u klasi ruskog pijaniste Vladimira Ogarkova (bivši student Emila Gilelsa). Oba profesora, nastavljači su tradicionalne ruske pijanističke škole slavnog Henrija Nejgauza. 

          Tri godine, veoma značajane za njegov umetnički razvoj proveo je u Torinu (Italija), gde se usavršavao u klasi istaknutog italijanskog pijaniste Remo Remolija (učenika Artura Benedetija Mikelanđelija), gde stiče diplomu  Državnog konzervatorijuma “Đuzepe Verdi”. Dve godine specijalističkih studija na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu, završio je u klasi Olivere Đurđević. Usavršavao se na pijanističkim majstorskim kursevima Leonida Brumberga, Leva Natočenija, Arba Valdme, Konstantina Bogina, Sijavuša Gadžijeva i Paula Gulde. 

          Pobednik je takmičenja Muzičke omladine Srbije “Laureati Orfeja” Dobitnik je I nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Kastelo di Rakoniđi”- Torino, Italija, i  II nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Ostuni – Italija. 

          Nastupao je kao solista i kamerni muzučar u nekim od najznačajnijih koncertnih sala širom regiona, ali i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Grčkoj, Poljskoj, Estoniji i Malti. Ostvario je više  snimaka za različite TV i radio stanice. Sarađivao je sa brojnim istaknutim muzičarima, među kojima su: Pier Riak, Mihael Pethukov, Akiko Šimura, Robert Lakatoš,  Ljudmila Gros, Irina First, Nikola Mijailović, Snežana Savičić, Aneta Ilić i mnogim drugima, kao i sa Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa i dirigentom Stankom Šepićem. Kao član klavirskog dua  MECO sa pijanistkinjom Jelenom Đajić Levajac ostvaruje vrlo zapaženu i razgranatu koncertnu djelatnost. Redovan je učesnik međunarodnih muzičkih festivala, kao što su „Valeta Internattional Piano Festival“,  „Budva grad teatar“,“Espresivo“… gde je nastupao među istaknutim umetnicima kao što su: pijanisti Mihail Petukov, Vladimir Viardo, Pier Riak, violončelista Denis Šapavalov, violinisti Mihail Bereznitski, Jaroslav Nadrzycki, kontrabasista Dankan Mek Tajr…i td. Nastupio je kao izvođač, specijalni savetnik režisera za muziku i profesor glavnom glumcu u filmu nominovanom za nagradu Američke akademije za film Oskar, „Kada svane dan“, Gorana Paskaljevića.

         Miloš Pavlović je redovan član  žirija međunarodnih pijanističkih takmičenja, kao i profesor na pijanističkim majstorskim kursevima. Takođe, on je i čest gost na međunarodnim konferencijama klavirskih pedagoga: Mančester, Dizeldorf, Oslo, Talin, Beč i td, gde je ostvario zapažene nastupe sa klavirskim resitalima i koncert-predavanjima.

        Za svoj umetničko-pedagoški rad i ostvarene rezultate, dobitnik je Zahvalnice Fakulteta muzičke umetnosti u Beogadu, 2001, 2004. i 2014. godine za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu, kao i  Zahvalnice Udruženja klavirskih pedagoga Srbije za izuzetan doprinos klavirskoj umetnosti. 

           Februara 2015. godine imenovan je za člana upravnog odbora Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS), najstarijeg i najeminentnijeg festivala umetničke muzike u Srbiji i regionu.

           Miloš Pavlović je potpredsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, kao i Član je UMUSA(Udruženja muzičkih umetnika Srbije). 

           Osnivač je i Predsednik Upravnog odbora Fondacije Dobar glas, privatne fondacije, koja pomaže najtalentovanije mlade umetnike u Srbiji. Trenutni fokus aktivnosti Fondacije je na pomoći „Školi za muzičke talente“ u Ćupriji,  jednoj od tri takve vrste u Evropi.

            Miloš Pavlović je vanredni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.