Marko Džomba

Biografija

Marko Džomba

„[…] Visoko virtuozno, energetično, harizmatično…!“ (Musikverein Beč) „[…] Raspevan ton ispunjen mekoćom, izražena muzikalnost i blistava tehnika.

Talenat o kojem ćemo sa sigurnošću jos mnogo čuti!“ (Radio Ö1)

„Virtuoznost i kipeća muzikalnost koje stalno pokreću slušaoca.“

(Klassik Radio)
su samo mali deo onoga što opisuje Marka Dzombu.

Marko Dzomba je rodjen u Novom Sadu, Srbiji a trenutno živi u Beču, Austriji. Posle pohadjanja srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ dalje školovanje nastavlja i završava na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču.

Marko Dzomba je internacionalno aktivni solista i kamerni muzičar. Nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Nemackoj, Austriji, Sloveniji, Madjarskoj, Hrvatskoj, Norveskoj, Kini, Rumuniji, Češkoj… U koncertnim dvoranama kao Što su: Becki Konzerthaus, Musikverein Beč, Brucknerhaus Linc, MuTh, Slovenačka

Filharmonija, RNCM Mančester…

U njegove nastupe ubrajaju se, izmedju ostalog i solistički nastupi sa orkestrima: Suzhou Symphony Orchestra China pod dirigentskom palicom James Judd-a, sa Moskovskim radijsko simfonijskim orkestrom (Orkestar Cajkovski), pod dirigentskom palicom Vladimira Fedosejeva u Čajkovski Sali u Moskvi, sa Wiener Jeunesse Orchester pod dirigentskom palicom Jonathan Stockhammer- a u Velikoj Sali bečkog Konzerthaus-a, sa Webern Kammerphilharmonie u Velikoj Sali Musikverein-a u Beču, sa Orkestrom Slovenačke vojske u Velikoj Sali Slovenačke Filharmonije… pored toga saradjuje i sa orkestrom Bečke državne opere, Bečke narodne opere i Mozarteum orkestrom Salzburg.

Marko Dzomba je pobednik više internacionalnih i nacionalnih takmičenja, medju kojima su: Casinos Austria Rising Star Award u Austriji, ADMC Illzach u Francuskoj, CRDM Italija, Svirel u Sloveniji (gde je osvojio i dve specijalne nagrade), Windisch Kammermusikpreis u Austriji, Musica Juventutis u Austriji, dvostruki je Laureat republickog takmicenja… Pred toga je i pobednik audicija: Tokyo Foundation-a Japan, Thyll-Dürr Fondation Švajcarska i Josef Windisch Fondation Austrija.

Marko Dzomba je snimao za radio i TV stanice kao što su: Klassik Radio Nemačka, Radio Klassik Austrija, RTVSLO Slovenija, Radio Ö1 Austrija. ORF Austrija.

Marko Dzomba je ekskluzivni Yamaha Artist i svira zlatni 24 karatni Yamaha Custom EX alt saksofon.