Ljiljana Vukelja

Biografija

Ljiljana Vukelja

Ljiljana Vukelja, posle završenih osnovnih i magistarskih studija u klasi prof. Nevene Popović (FMU Beograd), usavršava se kod eminentnog pijaniste i profesora Mišela Berofa u Frajburgu (Nemačka). Školovanje nastavlja na Konzervatorijum u Lozani (Švajcarska) kod pijaniste i dirigenta Žan-Fransoa Antoniolija, sa kojim je ostvarila i profesionalnu saradnju, nastupajući pod njegovom dirigentskom palicom, kao solista sa orkestrom Temišvarske filharmonije. Istovremeno je aktivno učestvovala i na majstorskim kursevima J. Sljesareva, M. Dalbertoa, D. Baškirova, S. Dorenskog, A. Štarkmana. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića.

Laureat je Međunarodnog takmičenja Havenlandski muzički festival (Nemačka) gde dobija i specijalnu nagradu za izvođenje savremenog dela, kao i Međunarodnog takmičenja Adila Alieva (Francuska), gde joj je dodeljena i posebna nagrada za najbolje izvođenje zadate kompozicije. Pored toga, dobitnik je brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni (Italija).

Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u svim značajnijim salama u Beogradu (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Skupštine grada i dr.), širom Srbije, u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD. Nastupala je sa orkestrima Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS, Umetničkim ansamblom “Binički”, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom “Pro Klasika”. Sarađivala je sa mnogim značajnim dirigentima: Ž. F. Antonioli, E. Simon, D. Porcelajn, J. Dafov, A. Novicki, B. Radovanović, P. Medaković, V. Montej i dr. Pored toga, ostvarila je saradnju sa irskim igračkim ansamblom “Fantastične zveri” (Fabulous Beast), čelistkinjom S. Belić, pijanistom V. Cvijićem, pijanistkinjom i multimedijalnom umetnicom M. Popović Stojadinović i dr.

Učestvovala je na brojnim festivalima od kojih se posebno izdvajaju nastupi na BEMUS-u, BELEF-u, BUNT-u, Tribini kompozitora, Festivalu minimalizma (Srbija), Muzičkom Temišvaru (Rumunija), Havenlandskom muzičkom festivalu, festivalu Movimentos (Nemačka), Galvejskom muzičkom festivalu (Irska), festivalima KotorArt (Crna Gora) i  Art & More (Hrvatska).

Ostvarila je veliki broj tonskih snimaka za Radio Beograd i objavila dva kompakt diska sa delima srpskog kompozitora Vladimira Tošića, za klavir solo i za dva klavira (u saradnji sa V. Cvijićem).

Vanredni je profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.