Laura Levai Aksin

Biografija

Laura Levai Aksin

Laura Levai Aksin je rođena u Subotici. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studije nastavlju u Parizu u klasi prof. Claude Lefebvre, zatim u klasi prof. Patrick Gallois-a i završava ih sa “1er prix de superieur” i “1er prix d’exellence à l’unanimité du jury”. Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga.

Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nagrađena je takmičenju Muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodeljena joj je Prva nagrada za interpretaciju savremenih dela.

Nastupala je kao solista sa mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Holandiji,Španiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.

Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Bila je solo flautistkinja orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata Academica (Novi Sad) i ansambla za savremenu muziku Musica viva. Za vreme boravka u Francuskoj bila je član ansambla Tickmayer Formatio, Theatre Jel i Orleanskog Orkestra flauta. 

Član je kamernog trija sa Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta Density i duvačkog kvinteta Synergia 5. 

Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI.

Izdala je kompakt diskove za Recommended Records i SLAM Production iz Velike Britanije, EOS iz Austrije, Visio Mundi, SKC iz Novog Sada.

Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na mnogim međunarodnim takmičenjima i festivalima.