Igor Lasko

Biografija

Igor Lasko

Igor Lasko, pijanista i pedagog, muzički talenat ispoljio je u ranom detinjstvu. Već sa 6 godina primljen je u specijalnu muzičku školu pri Konzervatorijumu Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu, gde su mu profesori bili Pavel Serebrjakov i Sofija Lekhovitskaja. Sa 14 godina bio je najmlađi laureat u istoriji Međunarodnog takmičenja „J. S. Bah” u Lajpcigu. Naredne godine, za rusku diskografsku kuću Melodija (Μелодия) snimio je sve Dvoglasne i Troglasne invencije J. S. Baha.

Studije klavira završio je na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Jakova Zaka, naslednika čuvenog Hajnriha Nojhausa. U toku školovanja osvojio je brojne nagrade.

Nastupao je širom sveta kao solista i kao kamerni muzičar, a njegov program obuhvata dela od J. S. Baha do savremenih kompozitora. Snimio je audio-zapise sa delima J. S. Baha, P. I. Čajkovskog… 

Priredio je brojne resitale u Francuskoj, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, Nemačkoj, Španiji, zemljama bivše Jugoslavije, Italiji, Grčkoj, Kanadi i SAD. Bio je gost brojnih festivala, kao što su Letnje igre u Dubrovniku, Večeri muzike u Somboru, Dani Mokranjca u Negotinu, Dani sećanja u Kragujevcu, Dani muzike u Herceg Novom (gde je bio i Umetnički direktor), Međunarodnom muzičkom festivalu u Nanteu, na proslavi Evropske godine muzike (Music Like Bach, 1985.), gde je izveo gotovo ceo klavirski opus J. S. Baha. Koncert koji je bio posvećen kanadskom pijanisti Glenu Guldu proglašen je „najboljom interpretacijom sezone 1982-1983” u Beogradu.

Sarađivao je sa dirigentima kao što su Jurij Temirkanov, Maris Jansons, Vladislav Černušenko, Valerij Gergijev, sa Filharmonijom Sankt Peterburga, Moskovskom filharmonijom, Kanadskim narodnim orkestrom i sa mnogim evropskim ansamblima. 

Pedagošku karijeru započeo je 1978. godine kao profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, a od 1992. godine živi i radi u Parizu kao profesor klavira na čuvenoj Školi kantorum (Schola Cantorum de Paris), u Nacionalnoj muzičkoj školi (Ecole Nationale De Musique de Fresnes) i Ruskom konzervatorijumu Aleksandar Skrjabin u Parizu (Le Conservatoire Russe Alexandre Scriabine). Pored toga, redovno održava majstorske kurseve širom Evrope (Italija, Švajcarska, Nemačka) i SAD.

Osnivač je i direktor Međunarodnog pijanističkog takmičenja „Nikolaj Rubinštajn”, kao i Međunarodnog takmičenja Ruskog konzervatorijuma Aleksandar Skrjabin. 

Redovno održava međunarodne koncertne turneje širom Evrope, Rusije i Severne Amerike. Član je Trija Mendelson, sa violinistom Aleksandrom Stajićem i čelistom Dorelom Fodoreanom.