Kristina Fasbender

Biografija

Kristina Fasbender

Kristina  Fasbender  je studirala u Študgartu u klasi profesora Žan-Kloda Žerara i na Mocarteumu u Salzburgu u klasi profesora Majkla Martina Koflera. 

Kao solistkinja nastupala je sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Orkestar Beethovenhalle Bon, Orkestar Komische Oper Berlin (pod dirigentskom palicom Kirila Petrenka), Konzerthausorchester Berlin, Gudački festival Lucern, Litvanski kamerni orkestar i mnogi drugi. Od 1999. do 2012. godine bila je solo flautistkinja Orkestra Komische Oper Berlin. Sa ove pozicije je, kao gostujući muzičar, bila pozvana u orkestare Berlinske filharmonije, Staatskapelle Berlin, Bayerisches Staatsorchester u Minhenu i Radijski sinfonijski orkestar WDR u Kelnu. 

Od 2012. godine pošla je putem obrazovanja i preuzela ulogu profesora u Musikhochschule Munster. Ubrzo su se njeni uspesi pročuli i nakon pozicije profesora flaute na Musikhochschule Vurzburg, Kristina Fasbender Fassbender je 2017. Postavljena za profesora na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Čest je predavač na međunarodnim majstorskim kursevima i redovni je član žirija na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima je poslednje iz 2019. godine kada je bila kao predsedavajuća  žirija na 71. takmičenju “Praško proleće”.

Kristina Fasbender je snimila mnoge diskove za Ars musici, Hänssler Profil i druge. Koncertne aktivnosti, kao solistkinje i kamernog muzičara odvele su je na festivale u Šlezvik Holštajn, Cermat, Meklenburg Fortpomern i Hajdelberg. Njeni partneri za komornu muziku su Trio Wiek, Kvartet Klenke, Kvintet Ma’alot i Ansambl Scharoun iz Berlina.

Kristina Fasbender je umetnica koja svira Sankyo 14K flautu sa 18K glavom.