Katarina Krpan

Biografija

Katarina Krpan

Katarina Krpan, pijanista i profesor, diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana. Usavršavala se i magistrirala na Konzervatorijumu za muziku u Lozani kod prof. Ž. F. Antoniolija. 

Svojim zapaženim resitalima, koncertima kamerne muzike, kao i nastupima sa simfonijskim i kamernim ansamblima, uvrstila se među vodeće hrvatske koncertne umetnike. O njenom međunarodnom ugledu svedoče brojni pozivi renomiranih festivala kao i koncerti održani u velikim muzičkim centrima Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Afrike. 

Na koncertnom podijumu nastupala je pod vođstvom najistaknutijih hrvatskih i svetskih dirigenata uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, kao i sa brojnim inostranim orkestrima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švajcarske i italijanske radio-televizijske stanice, ali i nekoliko kompakt diskova realizovanih za domaće i strane diskografske kuće. 

Pored intenzivne umetničke karijere u zemlji i inostranstvu, umetnica je razvila i pedagošku karijeru pokazavši izraziti smisao za razvoj mladih muzičara, posebno posvećujući pažnju njihovom sveobuhvatnom obrazovanju.

Od 1989. godine član je EPTE (European Piano Teachers Association), gde se narednih godina u okrilju te ugledne međunarodne organizacije svestrano potvrdila kao predsednica njene hrvatske podružnice za mlade. Jedan je od osnivača Međunarodnog klavirskog takmičenja EPTA koje se od 1999. održava u Zagrebu i Osijeku, kao i Letnje škole EPTA u Dubrovniku. 

Posebno se ističe njeno interesovanje za muziku 20. veka i velika pažnja stvaralaštvu hrvatskih kompozitora. Premijerno je izvela i studijski snimila impresivan broj savremenih klavirskih dela, koja su joj, podjednako, posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog muzičkog stvaralaštva (Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk…). Uverenje u nužnost unapređenja nacionalnog muzičkog stvaralaštva prenosi i na studente, te je 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike muzičkih škola i studente različitih katedri muzičkih akademija sa ciljem rada na delima hrvatskih autora i njihovog izvođenja na koncertima širom zemlje i inostranstva. Sa istim ciljem sve više razvija i saradnju sa Hrvatskom muzičkom omladinom.

 Nagrade koje je dosad stekla potvrđuju vrednost njenih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz perioda akademskih studija, Nagrada Hrvatskoga muzičkog zavoda, Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske muzičke omladine, Kluba univerzitetskih profesora za najboljeg mladog naučnika, Nagrada Muzičkog festivala Mai (Francuska), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog udruženja kompozitora, Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva muzičkih umetnika, Nagrada Neven Festivala Sv. Marka i Plaketa Grada Zagreba.