Jure Gradišnik

Biografija

Jure Gradišnik

Jure Gradišnik je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Stanka Arnolda.Studije nastavlja na Mozarteumu u Salzburgu kod prof. Hansa Ganšua. Osvojio je mnoge nagrade na domaćim takmičenjima, uključujući i Jamaha stipendiju 2003. godine. Za izvođenje koncerta H. Tomazija  sa slovenačkom filharmonijom dobio je Prešernovu studentsku nagradu 2005. godine.

Od 2003. do 2012. godine  za vreme studija Gradišnik je postao trubač ljubljanskog SNG  orkestra Opere i baleta i tamo je bio zaposlen kao solo trubač. Sada je zaposlen kao solo trubač simfonijskog orkestra RTV Slovenija.

Pored toga, aktivno sarađuje sa drugim orkestrima i različitim kamernim ansamblima, kao što su kvintet limenih duvača, Serafim Trio,  Trio limenih duvača RTV Slovenije i harfist Mario Gamboz Gradišnik. Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Gudačkim kamernim orkestrom Slovenačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom slovenačke vojske, Simfonijskim orkestrom Filharmonije Oltenije, Orkestrom Maribora, SNG Opera i baletnim orkestrom. Nastupao je sa renomiranim muzičarima (S. Arnold, R. Galliano, S. Mead, R. Tognetti …) i pod palicom mnogih renomiranih dirigenata, poput A. Nanut, U. Lajovic, M. Letonja, E. Shao, D. Rossberg, T. Hanus …

Od 2004. predaje u Muzičkoj školi St. Stanislava, 2011. postaje   docent, a 2015. docent na Muzičkoj akademiji.