Jasna Petrović

Biografija

Jasna Petrović

Rođena je u Požarevcu. Osnovnu muzičku školu „Josip Slavenski” u Beogradu završava u klasi Velјka Popovića. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Stjepana Rabuzina. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga (Herman Bauman, Radovan Vlatković, Franz Piczka, Fransis Orval). 

Od 1989. do 2003. godine je solo hornista simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla vojske Jugoslavije. Sarađuje sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskom operom, orkestrom Pozorišta na Terazijama, Beogradskim duvačkim orkestrom, orkestrom Garde. Tokom orkestarske karijere ostvaruje zapažene nastupe sa vrhunskim domaćim i inostranim dirigentima u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji i širom bivše Jugoslavije. Brojni su nastupi u kamernim sastavima, od dua do kvinteta, domaćih i međunarodnih sastava. Za više televizijskih i radio kuća ostvaruje trajne tonske zapise. 

Pedagošku karijeru započinje 1988. godine u muzičkoj školi „Vladimir Đorđević” u Beogradu, nastavlјa u muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu. Od 2003. godine radi kao profesor horne u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, a od 2007. godine i u muzičkoj školi „Davorin Jenko”. U toku pedagoške karijere ostvaruje izuzetne rezultate. Nјeni učenici laureati su mnogih takmičenja u zemlјi i inostranstvu i uspešno nastavlјaju školovanje na visokoškolskim ustanovama u Hamburgu, Gracu, Beču i Milanu. Članovi su domaćih i inostranih simfonijskih orkestara, a mnogi se uspesno bave i pedagoškim radom. 

Od 2000. godine radi kao asistent dirigenta za duvače u omladinskom simfonijskom orkestru Srbije. Već tri decenije organizator je niza koncerata iz ciklusa „Mladi hornisti Srbije“. Učestvuje u osnivanju međunarodnog takmičenja kamernih sastava duvača i „Pančevačkih bras susreta“. Član je mnogih domaćih i međunarodnih žirija u zemlјi i inostranstvu.