Iva Lubomirova

Biografija

Iva Lubomirova

Iva Lubomirova, rođena 1975 u Sofiji u Bugarskoj je počela da svira flautu u sedmoj godini. U četrnaestoj godini imala je svoj prvi solo nastup sa Bugarskim radijskim simfonijskim orkestrom. Njena međunarodna karijera započela je na recitalu u Beogradu. U narednim godinama, osvajanjem brojnih domaćih i međunarodnih takmičenja i nagrada, Lubomirova je postala jedan od najistaknutijih mladih talenata bugarske klasične muzike. Među njima je i nagrada za „Najboljeg mladog muzičara“ na Međunarodnom radio takmičenju za Istočnu Evropu. 

Nakon završetka Državne muzičke akademije u Sofiji u klasi profesora G. Spasova, sa najvišim pohvalama, nastavila je specijalizaciju u Sjedinjenim Američkim državama kod profesora Džemsa Vokera (James Walker) u Los Anđelesu, Kalifornija, i kod profesorke Džil Felber (Jill Felber) u Santa Barbari, Kalifornija. Istovremeno je dobila i punu stipendiju na Univerzitetu Južni Ilinois u klasi profesorke Suzane Lord (Susanne Lord). 

Među njena koncertna dostignuća tog perioda možemo ubrojati prvu nagradu za izvođenje dela francuskog autora na takmičenju Udruženja flautirsta Sv. Luis. U Evropu se vratila 2000. kako bi nastavila studije na Folkwang Hochschule u Esenu u Nemačkoj u klasi prof G. Otta. Godine 2002. magistrirala je u Cirihu na Muzičkom konzervatorijumu Vinterthur u klasi prof. G. Rumpel (flauta) i prof. J. Rosset (pikolo). Osvojila je prestižnu Bruno Schuler Stiftung nagradu u Cirihu 2001. godine. 

Tokom godina, učestvovala je na majstorskim kursevima kod nekoliko vodećih svetskih flautista, uključujući Andrasa Adorjana, Emanuela Pahuda, Patrika Galoa i Filipa Bernolda. 

Iva Lubomirova je imala veliki broj solističkih recitala i bila je član različitih simfonijskih i kamernih orkestara širom Evrope, Severne Amerike i Latinske Amerike. Sa dvadeset godina, bila je pozvana i angažovana za mesto glavne flaute u Monterej Simfonijskom orkestru u Meksiku. Nakon toga je imala još nekoliko pozicija glavne flaute u raznim orkestrima kao što su Junge Europa Philharmonie (Nemačka), Novi simfonijski orkestar (Sofija), Amadeus orkestar (Sofija), orkestar Simfonieta (Sofija) i Bugarski festivalski orestar (Sofija). 

Redovni je učesnik međunarodnih muzičkih festivala.

Uporedo uz koncertnu karijeru, poslednjih godina se izdvojila i kao jedan od vodećih nastavnika flaute u Bugarskoj. Godine 2005. je prihvatila stalnu poziciju predavača na Državnom muzičkom fakultetu L. Pipkov u Sofiji gde i dalje predaje. 

Iva Lubomirova je docent na Nacionalnoj muzičkoj akademini Prof. Pančo Vladigerov u Sofiji i nosilac je titule doktora u umetnosti.