Dušanka Gavrilović

Biografija

Dušanka Gavrilović

Dušanka Gavrilović muzičko obrazovanje započela je u Muzičkoj školi „Petar Krančević” u klasi prof. Milde Kuzminac. Školovanje je nastavila u Beogradu, u Muzičkoj školi „Stanković”, u klasi prof. Slobodana Prodanovića, a zatim u Muzičkoj školi „Mokranjac”, u klasi prof. Aleksandra Bauera. Diplomirala je na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, gde je stekla i diplomu magistra umetnosti (2012. godine) u klasi prof. Branka Penčića. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na takmičenjima, u zemlji i inostranstvu, i nastupala na koncertima kao solista i kao član kamernih sastava.

Pedagoški rad započela je još kao student. Njeni učenici dobitnici su brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i laureati Republičkog takmičenja, Međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko”, Međunarodnog takmičenja mladih pijanista u Šapcu, Festivala pijanizma u Sremskoj Mitrovici, Festivala „Isidor Bajić” itd. Pored ovih priznanja, mnogi njeni učenici dobitnici su i Svetosavske povelje koju Sremska Mitrovica dodeljuje najuspešnijim đacima.

Osim pedagoškim radom, bavi se i kulturno-umetničkom i koncertnom delatnošću. Svira u kvartetu „Maestre” koji kroz različite projekte doprinosi popularizaciji umetničke muzike u Srbiji. Dušanka Gavrilović je organizator mnogobrojnih koncerata i seminara, a od 2018. godine je i Umetnički direktor Festivala pijanizma u Sremskoj Mitrovici.

Pored rada u MŠ „Petar Krančević”, bavi se i pedagoškim radom u okviru Udruženja za kreativni razvoj dece „Pikolo”, koje je osnovala 2004. godine. Piše i komponuje pesme za Dečji hor „Pikolo” koje su 2018. godine zabeležene na prvom objavljenom CD-u hora, pod nazivom „Srećosnili suncokrili”. Tokom proteklih godina hor je imao brojne nastupe i koncerte širom Srbije, a posebno se izdvajaju koncerti u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, u maju 2019. godine, u Sava Centru u Beogradu, novosadskoj Sinagogi i na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu. Hor je snimao za RTV i RTS.