Dejan Sinadinović

Biografija

Dejan Sinadinović

Dejan Sinadinović, pijanista, redovni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Preko svojih profesora, Arba Valdme i Elise Virsaladze, nastavlja nit značajnih pijanističkih pedagoških tradicija – Artura Šnabela, Jakova Zaka i Henriha Nojhausa.

Nastupa u prestižnim evropskim koncertnim dvoranama. U proteklih deset godina održao je preko stotinu solističkih resitala na evropskim festivalima (Italija, Francuska, Španija, Poljska, Nemačka, Belgija, Švajcarska, Engleska, Crna Gora, Grčka, Severni Kipar, Danska, Rusija, Rumunija). Nastupao je sa poljskim filharmonijskim ansamblima u Ržešovu i Vroclavu, Simfonijskim orkestrom Rima, sarađivao je sa kvartetima Artis i Mineti iz Beča, italijanskim kvartetom Meridies, kao i sa kvartetom solista u okviru Maler akademije Bazilikati. Za špansku izdavačku kuću KNS Classics objavio je tri kompakt diska sa delima Roberta Šumana, Franca Lista, Aleksandra Skrjabina, Vasilija Mokranjca i Sezara Franka. 

U sezoni 2017. nastupao je sa ansamblom Sinegrija 6 na festivalima u Zadru (Muzičke večeri u Sv. Donatu), Osoru (Osorske muzičke večeri), Budvi (Grad teatar) i Dubrovniku (Dubrovačke letnje igre). U različitim kamernim sastavima nastupa sa klarinetistom Milanom Miloševićem, čelistom Nikolasom Epingerom, violinistom Nemanjom Radulovićem, solo pevačicama Katarinom Jovanović i Anetom Ilić, fagotistom Žarkom Perišićem. 

Predsednik je Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, osnivač i umetnički direktor Prolećne pijanističke fešte, beogradskog festivala posvećenog klaviru.