Владимир Лазаревски

Биографија

Владимир Лазаревски

Проф. Др Владимир Лазаревски – обое

Владимир Лазаревски студира инструменталну обоу на Националној музичкој академији „Панчо Владигеров“ у Софији, код проф. Георгиј Чељазова, где је дипломирао 2003. године са магистарском дипломом. Годину дана касније, Владимир је добио пуну стипендију на Музичкој академији „Лонџи“ у Бостону, САД, где се усавршавао као обоист и камерни музичар.

Тамо предаје у класи проф Вејн Рејпиер и проф. Марк МекЕвана, врхунски обоиста Бостонске филхармоније, где је 2006. завршио постдипломски студије. У периоду (2007-2009) успешно је завршио постдипломске студије на Универзитету „ Курт Бош“ у Сиону у Швајцарској и стекао звање МБА – магистар пословне администрације, а у фебруару 2013. успешно је одбранио докторску дисертацију на Националној музичкој академији „Панчо Владигеров“ у Софији и стекао звање доктора музичких наука и музичке уметности у области камерне музике и обое. Као члан квартета „Мјузик прогресив „, Лазаревски је добитник награде Виртуози за најбољи камерни ансамбл у 2012. години. Такође је лауреат Међународног музичког такмичења Алегро Виво у Аустрији 2002. и добитник 3. награде на такмичењу „Земља и људи“, Бугарска 2001. Такође је освојио прве награде на државним такмичењима у Македонији 1996. и 1997. Усавршавао је свој музички профил на бројним семинарима и мајсторским курсевима  са еминентним обоистима као што су Инго Горитски, Давид Валтер, Паул Гуди, Хелмут Мецера и други. 

Владимир Лазаревски наступао је на бројним фестивалима у земљи и иностранству као што су: Моцартеум и Алегро Виво у Аустрији, Бостонске музичке вечери у САД,  Дартингтон фестивал у Енглеској, Гдањско музичко лето у Пољској, Блуз и Џез Рели фестивал, Луксембург фестивал, Битфест, Балкански фестивал класичне музике, Стип културно лето, МОДАРС фестивал итд. Наравно, то укључује наступе као солиста са оркестром: Македонска филхармонија (1998, 2012, 2015), Ансамбл Арс Барока из Софије, Битоља и Крива Паланка (2003, 2013), са Академским симфонијским оркестром у Бугарској (2012) и са симфонијским оркестром Западне обале од Канаде до Македоније и Канаде (2012, 2013, 2016).

 Као обоист и солиста енглеске сирене свира у многим ансамблима: Македонска филхармонија, Македонска опера и балет, Сарајевска филхармонија, Симфонијски оркестри у Пазарџику и Враца, Р. Македонија. Бугарска, Нова симфонија и академски симфонијски оркестар у Софији, Лондон Камерни оркестар , САД, Колегиум-музикум Банкја из  Бугарске , Симфонија западне обале Канаде,  оркестар Warmińsko-Mazurskiej  из Пољске и други.

Тренутно је Владимир Лазаревски запослен као први обоиста у Македонској филхармонији НИ и запослен је као ванредни професор на Музичкој академији на Државном универзитету Гоце Делчев у Штипу од њеног отварања па до данас. Владимир је такође члан камерног ансамбла „Мјузик прогресив“, Ансамбла савремене музике и Симфонијског оркестра ФАМ.