Вилијам Фонг

Биографија

Вилијам Фонг

Вилијам Фонг, пијаниста и педагог, међународну каријеру започео је 1984. године наступом на Међународном пијанистичком такмичењу у Хаену (Шпанија), када је освојио прву награду, златну медаљу и специјалну награду Роза Сабатер. То је била прва од бројних награда освојених на међународним такмичењима као што су Такмичење „Феручо Бузони” (Ferruccio Busoni International Piano Competition), и друга такмичења у Америци, Шпанији и Шкотској. 

Први концерт одржао је у цркви Св. Џона у Лондону, где је наступио са оркестром Филхармоније. Уследили су концерти широм Европе, а затим и у Њујорку, Москви и Санкт Петербургу (под покровитељством Фондације „Свјатослав Рихтер”), Кини, Аустралији, Новом Зеланду.

Као музичар широког спектра интересовања, наступа као солиста и као члан камерних састава попут Квартета Бродски и ансамбла Гилдхол гудачи (Guildhall Strings), сарађивао је са певачима Стивом Девислимом и Џејмсом Рутерфордом, као и са младим музичирама посвећеним камерној музици.

Његови наступи емитовани су на Класик ФМ-у, Би-Би-Сију, на радио и телевизијским станицама широм Европе и САД. Остварио је неколико аудио снимака за дискографске куће Олимпија (Olympia) и Гилд (Guild Records), као и за Би-Би-Сијев Радио 3.

Ради у Лондону као професор на Краљевској академији за музику (Royal Academy of Music) и као шеф катедре за клавир у Персел школи за младе музичаре (Purcell School for Young Musicians), једној од водећих европских школа за младе таленте. Поред тога, редовно одржава мастер курсеве, радионице и летње школе у Великој Британији и широм света.

Његови ученици школовање настављају на престижним академијама и универзитетима у Европи и САД (Curtis Institute of Music USA, Universität der Künste Berlin, Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (MDW), the Royal Academy of Music, Royal College of Music, Guildhall School of Music and Drama, Royal Conservatoire of Scotland, Trinity Laban), а носиоци су и бројних награда на такмичењима као што су међународна пијанистичка такмичења „Франц Лист” у Будимпешти и Вајмару, такмичење Музичке омладине Румуније (Jeunesses Musicales Romania), Међународно пијанистичко такмичење „Лањи сир Марн” у Француској (Lagny-Sur-Marne International Piano Competition). 

Редован је члан жирија пијанистичких такмичења у Великој Британији и у иностранству.