Урош Кошир

Биографија

Урош Кошир

Урош Кошир, тубиста из Словеније је започео своје музичко образовање учећи да свира виолончело и хармонику у Нижој музичкој школи у Камнику.  

Након тога је одлучио да упише средњу музичку школу у Љубљани где је срео професора Игора Кривокапича, који му је постао први профессор тубе и ментор. Наставио је студије на Музичкој академији у Љубљани радећи са професором Дарком Рошкером и дипломирао 2002. године.

Током година на Академији сарађивао је са различитим оркестрима, стекао искуство као солиста тубе у Словеначкoм војном оркестру и, као гост уметник, свирао у многим симфонијским оркестрима у Словенији. 

Био је члан Словеначког војног оркестра, дувачког оркестра Камнишка годба, Симнфонијског оркестра Камник – Домжале и Диксиленд бенда Мамут. Поред тога, оснивач је Словеначког туба квартета. Као солиста, свирао је велики број рецитала. 

Радио је и као диригент. Две године је водио дувачки оркестар Камнишка годба и шест година је био диригент Младог дувачког оркестра основне школе у Камнику.

Током свих ових година увећавао је знање присусвтујући многим екxпертским курсевима са сјајним музичарима као што су Роџер Бобо (Рогер Бобо), Велвет Браун (Велвет Броwн), Томас Руеди (Тхомас Руеди) и Стивен Мид (Севен Меад). 

Као члан квинтета дувачких инструмената 1998 освојио је злато на Државном такмичењу младих словеначких музичара (ТЕМСИГ), 2004. и 2006. је био полуфиналиста на међународном такмичењу тубиста у Будимпешти и Денверу, САД (ИТЕЦ). Ту је упознао професора Дена Перантонија (Дан Перантони), легендарног тубисту. 

Године 2006. започео је студије на Музикој академији у Индијани у класи професора Дена Перантонија и стекао диплому “Извођача” 2008. године.

Данас предаје у музичкој школи у Крању, Средњој музичкој школи у Цељу и Музичкој школи у Камнику, свира са многим оркестрима у Словенији И често са Београдским филхармонијским оркестром. Свира рецитале, држи мастер класове.  Сваке године организује Октуба фест у Крању у Словенији као и Туба Сантас. 

Током педагошког рада, постигао је одличне резултате са ученицима. Његови ученици углавном добијају највише награде, као солисти или чланови камерних оркестара у Словенији и иностранству.