Сава Димитров

Биографија

Сава Димитров

Студије кларинета завршио је на Националној музичкој академији „Проф. Панчо Владигеров“ у Софији, а потом и специјалистичке студије у Паризу. Докторске студије музике завршио је 2007. године.

Предаје методологију наставе кларинета и дрвених дувачких инструмената на Националној музичкој академији и на Националној музичкој школи „Љубомир Пипков“ у Софији. Од 2014. године гостујући је професор Факултета за музичку уметност Универзитета у Скопљу. Носилац је дипломе Министарства одбране и науке Бугарске за посебна достигнућа у музици. Члан је жирија на бугарским и међународним такмичењима.

Као солиста и као члан ансамбла остварио је бројне наступе у Бугарској, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Холандији, Шпанији, Португалу, Грчкој, Аустрији, Словачкој и другим земљама. Оснивач је квартета кларинета који је наступао у Бугарској и Немачкој. Као солиста наступа са Софијском филхармонијом, Филхармонијом Бугарског националног радија, оркестром камерне музике „Софијски солисти“, оркестрима „Симфонијета“ и „Оркестрал“. Снима као солиста са камерним саставима на бугарској Националној телевизији и радију. Његов репертоар обухвата дела свих епоха и стилова.

Аутор је књига: Бугарска школа за кларинет (2007) и Начин свирања кларинета, три Збирке изабраних и анализираних етида за кларинет професора Димитрова (2012, 2013, 2016).