Огњен Поповић

Биографија

Огњен Поповић

Огњен Поповић је рођен 1977. године у Панчеву где је завршио нижу и средњу музичку школу. Студије је наставио у Штутгарту, а дипломирао и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену у класи проф. Улфа Роденхојзера.
  Поповић је концертирао широм света као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Радио оркестром Валенсије, Београдском фиљармонијом, РТС симфонијским оркестром, Гудачима Св. Ђорђа и другима. Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестром Државне опере из Штутгарта, Немачком камерном академијом из Нојса, Симфонијским оркестром из Пасауа, Фестивалским оркестром Марибор. Освајао је награде на такмичењима Феликс Менделсон у Берлину 1998. и међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1997.
  Од 2002. Поповић је соло кларинетиста Београдске филхармоније, а исте године оснива ансамбл за камерну музику Балканска камерна академија. Са познатим немачким камерним ансамблом Вилла Мусица је одржао велики број концерата у Немачкој и Шпанији и снимио компакт дискове са делима Р. Штрауса и А. Понкијелија.
  Поповић је уметнички директор фестивала камерне музике ,, Цлассиц фест“ у Панчеву. Држао је мајсторске курсеве у Немачкој, Шпанији, Црној Гори, Хрватскоји и многим градовима Србије. Од 2015. води интернационалну радионицу за кларинет ,,Делиблатска пешчара- Чардак“. Био је ангажован и као гостујући доцент на академији за камерну музику ,, Вилла Мусица“ из Маинца/ Немачка. Од 2010. предаје кларинет на Факултету музичке уметности у Београду. 2012. је докторирао на ФМУ у Београду. Немачка издавчка кућа Едитион Диева Верлаг из Минхена од 2015.  године објављује његове композиције. Свира на кларинетима марке Јамаха и њихов је артист.