Ненад Јанковић

Биографија

Ненад Јанковић

Јанковић Ненад је дипломирао, магистрирао и докторирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Мирка Исаеског . Оснивач је дувачког триа и дувачког квинтета Београдске филхармоније и један је од оснивача ансамбла Балканска камерна академија . Соло фаготиста је Београдске филхармоније где је стално запослен . Редовно наступа као члан оркестра камерне опере Мадленијанум , Војвођанског симфонијског оркестра , Црногорског симфонијског оркестра, Новог симфонијског оркестра “ МАКРИС “, као и Нове београдске опере . Од 2010 године је соло фаготиста Мариборског фестивалског оркестра , а 2011 је наступао са Аустралијским камерним оркестром на њиховој Европској турнеји .

        Као солиста наступао је са оркестром Београдске филхармоније , симфонијским оркестром Војске Србије , БГО Душан Сковран , Гудачима Светог Ђорђа , Симфонијском оркестром Југоисточне Европе и Камерним оркестром YES –Youth european strings .

Добитник је више првих награда на републичким и савезним такмичењима , прве награде на међународном такмичењу у Срези ( Италија ) , октобарске награде града Београда за стваралаштво младих 1995 године , као и награде ФМУ’-а из фонда Бруно Брун за најуспешније завршене докторске студије у школској 2013-2014. години .

Усавршавао се на мајсторским курсевима код професора Кнута Сонстеволда              (Шведска ) , Милана Турковића ( Аустрија )  и Мауриција Паеза ( Израел ) .

Одржао је више мајсторких курсева у Србији , на Музичкој академији у Љубљани  и редован је предавач на радионици за дувачке инстументе у Тивту ( Црна Гора ) .

Ненад Јанковић свира на инстументима ручне израде , модел ИМПЕРАТОР и модел МИЛАН , који је са пуно љубави направио господин Живан Шарчевић .