Немања Станковић

Биографија

Немања Станковић

„Немања Станковић несумњиво јесте један од наших најбољих виолончелиста који активно наступа лако се крећући кроз стилски најразличитије изразе.“ (Радио Београд 2, децембар 2018)

Немања Станковић српски је виолончелиста и доктор уметности, који важи за једног од најупечатљивијих српских уметника млађе генерације.

Рођен је у Крагујевцу, где је као ученик генерације завршио средњу музичку школу у класи Боже Сарамандића. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Сандре Белић, као Студент године. На Бечком конзерваторијуму студирао је у класи Наталије Гутман и 2013. са највишим похвалама стекао диплому мастер уметности. Постдипломске студије похађао је на Универзитету Моцартеум у Салцбургу код Енрика Бронција, као и у Фиренци (Scuola di Musica di Fiesole) у класи Наталије Гутман и Елизабет Вилсон. Марта 2015. одбранио је своју докторску дисертацију на ФМУ у Београду као најмлађи српски носилац титуле доктора у области уметности.

Станковић је имао солистичке наступе са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, оркестром Camerata Serbicа, Италијанским омладинским оркестром (OGI), Чешким виртуозима, Гудачима св. Ђорђа, Нишким симфонијским оркестром, БГО Душан Сковран, Битољским камерним оркестром, Симфонијским оркестром ФМУ у Београду, Kristianstad symfoniker, Norbal… Као солиста, сарађивао је са диригентима Рафаелом Пајареом, Фабрисом Болоном, Бојаном Суђићем, Ноамом Зуром, Денисом Шаповаловим, Биљаном Радовановић, Ле Фи Фијем, Николом Пашковским…

Од септембра 2017. године наступа као члан клавирског трија Immersio са којим бележи наступе у САД, Канади, Јапану, Мексику, Данској, Турској, Аустрији, Француској, Италији, Грузији, Украјини, Сенегалу, Тунису, Хрватској, на Малти.

Као извођач камерне музике, сарађивао је и са Немањом Радуловићем, Сандром Белић, Габријелом Фелцом, Јуријем Ревичем, Јаном Фоглером, Естер Хафнер, Станком Мадићем, са гудачким квартетима Noûs (Италија) и Epoque (Чешка), са тријом Покрет.  

Награђиван је као финалиста бројних такмичења и конкурса, попут Интернационалног такмичења виолончелиста у Лицену (Аустрија), Међународног такмичења музичке омладине (Србија), Јоханес Брамс (Аустрија), Фиделио специјал (Аустрија), Антонио Јанигро (Хрватска), Петар Коњовић (Србија). Године 2007. од стране уметничке асоцијације АртЛинк проглашен је за најперспективнијег младог уметника Србије. У оквиру овог признања, остварио је и први компакт-диск са делима Паганинија, Дворжака, Давидова, Хајдна и Чајковског.  

2018. године проглашен је за ‘Младог уметника године’ од стране ревије „Музика класика“.

Имао је запажене солистичке наступе на међународним фестивалима: БЕМУС, Alpen Classica, Note di Primavera, Београдски Чело фест, БУНТ, КоторАрт.

Похађао је мајсторске курсеве код реномираних уметника као што су Ралф Киршбаум, Миша Мајски, Алфред Брендел, Јенс Петер Мајнц, Дејвид Стрејнџ…

Тренутно свира на инструменту Карлоса Робертса из Кремоне (2012).

Остварио је трајне аудио снимке за РТС, ORF, RAI.

Немања Станковић био је вођа групе виолончела Београдске филхармоније током осам сезона (2011 – 2019). Тренутно је запослен као доцент на Факултету музичке уметности у Београду.

„Немања Станковић поседује сасвим специфичан приступ разумевању музике који резултира највишим нивоом интерпретације.“  (Наталија Гутман, виолончелисткиња) 

 

„Интензивно, суптилно, надахнуто…“ (Новосадски Дневник)

„Може се рећи да је Станковић показао и да је могуће приближити се идеалној интерпретацији…“ (Културни кругови, Радио Београд 2)

„Немања Радуловић и Немања Станковић фасцинирали су публику виртуозношћу која ће се дуго памтити.“ (Блиц)