Наташа Вељковић

Биографија

Наташа Вељковић

Наташа Вељковић, пијанисткиња и професор, своје животно дружење са клавиром започела је већ са 4 године, а први концерт одржала је са 7 година.

Музичко школовање започела је у Београду код проф. Мирославе Петровић, а потом код проф. Арба Валдме, да би већ 1982. године била примљена на бечки Универзитет за музику и сценске уметности, где је и дипломирала 1987. године у класи проф. Пола Бадура-Шкоде. Уследиле су професионалне студије на њујоршком Џулијарду (1988-1989) и диплома Конзерваторијума у Женеви (1990-1992).

Већ на почетку свог школовања освојила је бројне награде на међународним такмичењима, од којих се посебно истиче прва награда Клара Хаскил на значајном међународном пијанистичком такмичењу у Вевеју, 1985. године (Швајцарска). Међу другим бројним наградама и признањима су: победа на World Music Masters такмичењу у Паризу 1990. године, награда Орландо за најбољег музичког извођача на Дубровачким летњим играма 1986. године, годишња награда Удружења музичких уметника Србије за 1991. годину, итд.

Наступала је широм Европе и Азије. Учествовала је на великом броју познатих европских музичких фестивала у Берлину, Монтреу, Напуљу, Кану, Монпељеу, Алгарвеу (Португалија), Шопеновим фестивалима у Душники Здрој (Пољска) и Гамингу (Аустрија), Каринтском лету, Атергау (Аустрија), Моцарт фестивалу у Истанбулу, Листовом фестивалу у Рајдингу (Аустрија), Бургосу (Шпанија), БЕМУС-у, НОМУС-у, лауреат је Јувентус фестивала у Камбреу (Француска) и др. Поред солистичких реситала, наступала је и са оркестрима као што су Тонхале оркестар из Цириха, Оркестар Романске Швајцарске, Бечки камерни оркестар, Филхармонија Јаначек, Капела Истрополитана, Оркестар РАИ, Оркестар Радио Катовице, Загребачки солисти, као и сви релевантни оркестри са подручја бивше Југославије. У сарадњи са камерним оркестрима посебно треба истаћи оне са оркестром Душан Сковран, као и са Гудачима Светог Ђорђа, које су резултирале компакт дисковима снимљеним „in vivo”. Сарађивала је са многим познатим диригентима као што су: Давид Цинман, Марћело Виоти, Дмитриј Китајенко, Лоренс Фостер, Антони Вит, Петр Вронски, Кристијан Мaндел, Давид Шалон, Емил Табаков, Урош Лајовиц, Милен Начев, Младен Јагушт, Павле Дешпаљ, Мартин Зигхарт, Роналд Золман.

Остварила је већи број аудио-снимака објављених од стране дискографске куће ПГП РТС, аустријског Zulus Records-а и Грамоле, за којe је снимила дела Роберта и Кларе Шуман и Хајднове Клавирске концерте, уз пратњу Камерате Јаначек. За немачки CPO (Classic Produktion Osnabrück) снимила је комплетна дела Брамсовог савременика Хајнриха фон Херцогенберга, комплетна дела Доре Пејачевић, као и клавирске концерте Игњаца фон Бекеа.

Ванредни је професор на Универзитету за музику у Бечу, а у периоду од 2007. до 2009. године била је гостујући професор Универзитета за музику у Острави (Чешка). Члан је жирија на многим међународним такмичењима.