Наталија Труљ

Биографија

Наталија Труљ

Наталија Труљ, пијанисткиња и педагог, лауреат је Међународног такмичења у Београду (Такмичење музичке омладине, 1983, прва награда), и добитница високих награда на престижним такмичењима попут Међународног такмичења Чајковски (Москва, 1986, друга награда) и Међународног такмичења у Монте Карлу (Монако, 1993, Гран при). 

Рођена у Санкт Петербургу, клавир је учила у Специјалној музичкој школи при Kонзерваторијуму у Санкт Петербургу, у класи Т. Румшевича. Студије клавира завршила је на Московском државном конзерваторијуму „Чајковски”, код проф. Јакова Зака и проф. Михаила Воскресенског. Магистрирала је на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу под менторством проф. Татјане Кравченко. 

Педагошку каријеру започела је 1981. године на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу као асистент проф. Т. Кравченко, а од 1984. године води своју класу. У истом периоду радила је као професор клавира и у Централној музичкој школи при Конзерваторијуму. Од 1988. године ради на Московском државном конзерваторијуму као асистент проф. М. Воскресенског, где је звање доцента добила 1995. године, а 2004. и звање редовног професора клавира.

Сарађивала је са водећим руским и светским диригентима (Генадиј Рождественски, Василиј Синајски, Јуриј Темирканов, Иван Шпилер, Владимир Федосејев, Александар Лазарев, Јуриј Симонов, Арнолд Кац, Ери Клас, Александар Дмитријев, Рајмонд Лепард) и оркестрима (Московска филхармонија, Лондонски симфонијски оркестар, Филхармонија Лос Анђелеса, Оркестар Тонхале из Цириха, Симфонијски оркестар Монте Карла, Симфонијски оркестар Сантјага). 

Наступала је у дворанама Гаво (Париз), Тонхале (Цирих), АОИ концертној дворани (Шизуоку), као и у дворанама у Немачкој, Француској, Португалији, САД, Великој Британији, Јапану, Чилеу. 

Редовно одржава мајсторске курсеве, радионице и семинаре на универзитетима широм Русије, у Јапану, САД, Немачкој, Грузији, Србији, Хрватској, Бразилу, Чилеу. Учествовала је у жирију међународних такмичења у Италији, Португалији, Србији, Шпанији, Француској… 

Године 2003. одликована је признањем Заслужни уметник Руске Федерације.