Милош Павловић

Биографија

Милош Павловић

Милош ПАВЛОВИЋ је српски пијаниста врло разноврсних уметничких интересовања и афинитета. Наступајући са подједнаким ентузијазмом као солиста, али и камерни музичар,  јасно се позиционирао на уметничкој сцени региона, али и читаве Европе. 

           Своје музичко образовање стекао је на дипломским студијама клавира на Факултету музичке уметности у Београду, у класи руског пијанисте Игора Лазка (бивши студент Јакова Зака), као и магистарским  на Академији уметности у Новом Саду,  у класи руског пијанисте Владимира Огаркова (бивши студент Емила Гилелса). Оба професора, настављачи су традиционалне руске пијанистичке школе славног Хенрија Нејгауза. 

          Три године, веома значајане за његов уметнички развој провео је у Торину (Италија), где се усавршавао у класи истакнутог италијанског пијанисте Ремо Ремолија (ученика Артура Бенедетија Микеланђелија), где стиче диплому  Државног конзерваторијума “Ђузепе Верди”. Две године специјалистичких студија на Катедри за камерну музику ФМУ у Београду, завршио је у класи Оливере Ђурђевић. Усавршавао се на пијанистичким мајсторским курсевима Леонида Брумберга, Лева Наточенија, Арба Валдме, Константина Богина, Сијавуша Гаџијева и Паула Гулде. 

          Победник је такмичења Музичке омладине Србије “Лауреати Орфеја” Добитник је I награде на Међународном пијанистичком такмичењу “Кастело ди Ракониђи”- Торино, Италија, и  II награде на Међународном пијанистичком такмичењу Остуни – Италија. 

          Наступао је као солиста и камерни музучар у неким од најзначајнијих концертних сала широм региона, али и у Великој Британији, Немачкој, Аустрији, Италији, Норвешкој, Грчкој, Пољској, Естонији и Малти. Остварио је више  снимака за различите ТВ и радио станице. Сарађивао је са бројним истакнутим музичарима, међу којима су: Пиер Риак, Михаел Петхуков, Акико Шимура, Роберт Лакатош,  Људмила Грос, Ирина Фирст, Никола Мијаиловић, Снежана Савичић, Анета Илић и многим другима, као и са Краљевским гудачима Светог Ђорђа и диригентом Станком Шепићем. Као члан клавирског дуа  МЕЦО са пијанисткињом Јеленом Ђајић Левајац остварује врло запажену и разгранату концертну дјелатност. Редован је учесник међународних музичких фестивала, као што су „Valeta Internattional Piano Festival“,  „Будва град театар“,“Еспресиво“… где је наступао међу истакнутим уметницима као што су: пијанисти Михаил Петуков, Владимир Виардо, Пиер Риак, виолончелиста Денис Шапавалов, виолинисти Михаил Березнитски, Јарослав Надрзyцки, контрабасиста Данкан Мек Тајр…и тд. Наступио је као извођач, специјални саветник режисера за музику и професор главном глумцу у филму номинованом за награду Америчке академије за филм Оскар, „Када сване дан“, Горана Паскаљевића.

         Милош Павловић је редован члан  жирија међународних пијанистичких такмичења, као и професор на пијанистичким мајсторским курсевима. Такође, он је и чест гост на међународним конференцијама клавирских педагога: Манчестер, Дизелдорф, Осло, Талин, Беч и тд, где је остварио запажене наступе са клавирским реситалима и концерт-предавањима.

        За свој уметничко-педагошки рад и остварене резултате, добитник је Захвалницe Факултета музичке уметности у Беогаду, 2001, 2004. и 2014. године за изузетне заслуге и допринос Факултету, као и  Захвалнице Удружења клавирских педагога Србије за изузетан допринос клавирској уметности. 

           Фебруара 2015. године именован је за члана управног одбора Београдских музичких свечаности (БЕМУС), најстаријег и најеминентнијег фестивала уметничке музике у Србији и региону.

           Милош Павловић је потпредседник Европске асоцијације клавирских педагога у Србији, као и Члан је УМУСА(Удружења музичких уметника Србије). 

           Оснивач је и Председник Управног одбора Фондације Добар глас, приватне фондације, која помаже најталентованије младе уметнике у Србији. Тренутни фокус активности Фондације је на помоћи „Школи за музичке таленте“ у Ћуприји,  једној од три такве врсте у Европи.

            Милош Павловић је ванредни професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности, Универзитета уметности у Београду.