Марко Џомба

Биографија

Марко Џомба

„ …Виско виртуозно, енергично, харизматично…!“ (Musikverein Beč)

„…Распеван тон испуњен мекоћом, изражена музикалност и блистава техника. Таленат о којем ћемо са сигурношћу још много чути!“ (Radio O“)

„…Виртуозност и кипећа музикалност које стално покрећу слушаоца.“ (Klassik Radio)

су само мали део оногашто описује Марка Џомбу

Марко Џомба је рођен у Новом саду, Србији а тренутно живи у Бечу, Аустрији. после похађања средње музичке школе „Исидор Бајић“ даље школовање наставља и завршава на Универзитету за музику и сценске уметности у бечу.

Марко Џомба је интернационално активни солиста и камерни музичар. Наступао је у Енглеској, Француској, Италији, Немачкој, Аустрији, Словенији, Мађарској, Хрватској, Норвешкој, Кини, Румунији, Чешкој… у концертним дворананма као што су: Бечки Konzerthaus, Musikverein Беч, Brucknerhaus Линц, Muth, Словеначка филхармонија, RNCM Манчестер.

У његове наступе убрајају се, између осталог солистички наступи са оркестром: Suzhou Symphony Orchestra China, под диригентском палицом James Judd-a,  са Московским радијско симфонијским оркестром (Оркестар Чајковски), под диригентском палицом Владимира Федосијевића у Чајковски Сали у Москви, са Wiener Јeunesse Orchester под диригентском палицом Џонатана Стокхамера у Великој Сали Бечког Konzerthausa, са Webern Kammerphilharmonie  у Великој Сали Musikverein-a у Бечу, са оркестром Словеначке војске у Великој сали Словеначке Филхармоније…поред тога сарађује и са оркестром Бечке државне опере, Бечке народне опере и Моцартеум оркестром Салзбург.

Марко Џомба је победник више интернационалних и националних такмичења, међу којима су: Casinos Austria Rising Star Award у Austriji, ADMC ILIzach у Француској, ЦРДМ Италија, Свирел у Словенији ( где је освојио и две специјалне награде), Windisch Kammermusikpries у Аустрији, Musica Juventutis у Аустрији, двоструки је лаурет републичког такмичења… Поред тога је и победник аудиција: Tokyo Foundation-a Јапан, Thyll-Durr Fondation Швајцаркса и Josef Windisch Fondation Аустрија.

Марко Џомба је снимао за радио и ТВ станице као што су:  Radio Klassik Аустрија, RTVSLO Словенија, Radio O1 Аустрија. ORF Аустрија.

Марко Џомба је ексклузивни Yamaha Artist и свира златни  24 каратни Yamaha Custom EX алт саксофон.