Марјан Милошевски

Биографија

Марјан Милошевски

Музичко образовање почео је у најмлађем узрасту свирајући хармонику све до своје 14. године. Kасније је у средњој школи на  препоруку проф. П. Трајковског почео да учи фагот, који постаје  је његов главни инструмент.

Дружење с фаготом првих година ређали су  успехе  један за другим као и наступи на јавним часовима, такмичењима, а 1996. Дипломски рецитал за њега је био први покушај соло свирања.

Студије се настављају на Музичком факултету у Скопљу, у класи проф. П.Трајковски. Поглед факултета за фагот, камерну музику и оркестар његов уметнички живот  добија  ново значење и тежину.  Имао је бројне наступе са симфонијским оркестром, камерним ансамблима, 1999. свирао је први самостални рецитал, у оквиру Musica Viva на ФМУ.

Два пута је изабран за једног од најбољих ученика инструменталне наставе, наступaјући са Македонским филхармонијским оркестром.

Своје прве професионалне почетке започиње камерним оркестром модерне музике Света Софија (Hagia Sophia), са којим наступа на Охридском летњем фестивалу и Данима македонске музике.

Настављајући даље, постао је члан Македонског оркестра за оперу и балет. 2000. гостовао у Опери у Тирани, Албанија.

После дипломирања уписао се на мастер студије на Музичком факултету у Скопљу. Карактеристично за рецитале који су изведени као део студија је то што су радови изведени по први пут у Републици Македонији.

У Мастер школи у ​​Дубровнику 2002, упознао је неколико менаџера из области класичне музике, примиетили његову интерпретацију концерата у Дубровнику и понудили му сарадњу са е, оркестар савремене музике СОНЕМУС. са којима је реализовао бројне концерте на Балкану и другим европским центрима.

2003. године наступа са Симфонијским оркестром Музичке академије као солиста у „Мозартових вечери“. Касније СОНЕМУС одлази у Швајцарску где ради у Народном позоришту у Винтертхуру где имају важније концертне турнеје. Исте године 2003. магистрирао на тему „Интерпретација на  фаготу“.

2004. основана музичка радионица Ад Либитум која је имала више камерног карактера и сарађивала је са – квартетом Woodwind и квартетом Фагот.

2005. године извео је рецитал – Вечерњу сонату за  фагот и клавир, са пијанисткоњом Маријом Вршковом.

И даље активно ради у неколико камерних састава као што су Artus Act, Скопски квинтет дрвених дувачких инструмената, камерни оркестар опере и балета, Квинтет  дрвених дувачких инструмената из МОБ-а, Опера Трио и други. Тренутно је запослен на МОБ као први фаготиста и професор на Музичком факултету у Скопљу.

Милошхевски је фаготиста новије генерације који је успешно изводио дела старих мајстора, али следи најновије смернице Класичне музике.