Лаура Леваи Аксин

Биографија

Лаура Леваи Аксин

Лаура Леваи Аксин је рођена у Суботици. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду. Студије настављу у Паризу у класи проф. Цлауде Лефебвре, затим у класи проф. Патрицк Галлоис-а и завршава их са „1ер приx де супериеур“ и „1ер приx д’еxелленце à л’унанимитé ду јурy“. Усавршавала се на бројним мајстрорским курсевима код реномираних солиста и педагога.

Добитница је првих и специјалних награда на републичким и савезним такмичењима. Награђена је такмичењу Музичких уметника Југославије у Загребу. На шестој Међународној трибини композитора у Београду додељена јој је Прва награда за интерпретацију савремених дела.

Наступала је као солиста са многим симфонијским и камерним оркестрима у земљи и иностранству. Одржала је велики број реситала и камерних концерата у Србији, Хрватској, Словенији, Француској, Белгији, Великој Британији, Холандији, Немачкој, Швајцарској, Италији, Мађарској, Словачкој, Чешкој, Русији, Холандији,Шпанији, Португалу, Грчкој, Израелу.

Лаура Леваи Аксин је соло флаутискиња Војвођанског симфонијског оркестра. Била је соло флаутисткиња оркестра Опере Српског народног позоришта, камерног оркестра Цамерата Ацадемица (Нови Сад) и ансамбла за савремену музику Мусица вива. За време боравка у Француској била је члан ансамбла Тицкмаyер Форматио, Тхеатре Јел и Орлеанског Оркестра флаута. 

Члан је камерног трија са Ритом Кинком (клавир) и Марком Јосифоским (виолина), трија флаута Денситy и дувачког квинтета Сyнергиа 5. 

Снимала је за многе радио и ТВ центре у региону, Мађарску ТВ, Чешку РТВ, РТВ Дортмунд и РАИ.

Издала је компакт дискове за Рецоммендед Рецордс и СЛАМ Продуцтион из Велике Британије, ЕОС из Аустрије, Висио Мунди, СКЦ из Новог Сада.

Бави се педагошким радом као редовни професор флауте на Академији уметности у Новом Саду. Одржала је велики број мајсторских курсева, а као члан жирија присутна је на многим међународним такмичењима и фестивалима.