Јуре Градишник

Биографија

 Јуре Градишник

 Јуре Градишник је дипломирао на Музичкој академији у Љубљани у класи проф. Станка Арнолда.Студије наставља на Мозартеуму у Салзбургу код проф. Ханса Ганшуа. Освојио је многе награде на домаћим такмичењима, укључујући и Јамаха стипендију 2003. године. За извођење концерта Х. Томазија  са словеначком филхармонијом добио је Прешернову студентску награду 2005. године.

Од 2003. до 2012. године  за време студија Градишник је постао трубач љубљанског СНГ  оркестра Опере и балета и тамо је био запослен као соло трубач. Сада је запослен као соло трубач Симфонијског оркестра РТВ Словенија.

Поред тога, активно сарађује са другим оркестрима и различитим кaмeрним ансамблима, као што су квинтет лимених дувача, Серафим Трио,  Трио лимених дувача РТВ Словеније и харфист Марио Гамбоз Градишник. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром РТВ Словенија, гудачким камерним оркестром словеначке филхармоније, Симфонијским оркестром словеначке војске, симфонијским оркестром Филхармоније Олтеније, Оркестром Марибора, СНГ Опера и балетним оркестром, Словеначким камерним оркестром,  оркестар  Олтениа. Наступао је са реномираним музичарима (С. Арнолд, Р. Галлиано, С. Меад, Р. Тогнетти …) и под палицом многих реномираних диригената, попут А. Нанут, У. Лајовиц, М. Летоња, Е. Схао, Д. Россберг, Т. Ханус …

Од 2004. предаје у Музичкој школи Ст. Станислава, 2011. постаје   доцент, а 2015. доцент на Музичкој академији.