Ива Лубомирова

Биографија

Ива Лубомирова

Ива Лубомирова, рођена 1975 у Софији у Бугарској је почела да свира флауту у седмој години. У четрнаестој години имала је свој први соло наступ са Бугарским радијским симфонијским оркестром. Њена међународна каријера започела је на рециталу у Београду. У наредним годинама, освајањем бројних домаћих и међународних такмичења и награда, Лубомирова је постала један од најистакнутијих младих талената бугарске класичне музике. Међу њима је и награда за „Најбољег младог музичара“ на Међународном радио такмичењу за Источну Европу. 

Након завршетка Државне музичке академије у Софији у класи професора Г. Спасова, са највишим похвалама, наставила је специјализацију у Сједињеним Америчким државама код професора Џемса Вокера (Јамес Wалкер) у Лос Анђелесу, Калифорнија, и код професорке Џил Фелбер (Јилл Фелбер) у Санта Барбари, Калифорнија. Истовремено је добила и пуну стипендију на Универзитету Јужни Илиноис у класи професорке Сузане Лорд (Сусанне Лорд). 

Међу њена концертна достигнућа тог периода можемо убројати прву награду за извођење дела француског аутора на такмичењу Удружења флаутирста Св. Луис. У Европу се вратила 2000. како би наставила студије на Фолкwанг Хоцхсцхуле у Есену у Немачкој у класи проф Г. Ота.  Године 2002. магистрирала је у Цириху на Музичком конзерваторијуму Винтертхур у класи проф. Г. Румпел (флаута) и проф. Ј. Россет (пиколо). Освојила је престижну Бруно Сцхулер Стифтунг награду у Цириху 2001. године. 

Током година, учествовала је на мајсторским курсевима код неколико водећих светских флаутиста, укључујући Андраса Адорјана, Емануела Пахуда, Патрика Галоа и Филипа Бернолда. 

Ива Лубомирова је имала велики број солистичких рецитала и била је члан различитих симфонијских и камерних оркестара широм Европе, Северне Америке и Латинске Америке. Са двадесет година, била је позвана и ангажована за место главне флауте у Монтереј Симфонијском оркестру у Мексику. Након тога је имала још неколико позиција главне флауте у разним оркестрима као што су Јунге Еуропа Пхилхармоние (Немачка), Нови симфонијски оркестар (Софија), Амадеус оркестар (Софија), оркестар Симфониета (Софија) и Бугарски фестивалски орестар (Софија). 

Редовни је учесник међународних музичких фестивала.

Упоредо уз концертну каријеру, последњих година се издвојила и као један од водећих наставника флауте у Бугарској. Године 2005. је прихватила сталну позицију предавача на Државном музичком факултету Л. Пипков у Софији где и даље предаје. 

Ива Лубомирова је доцент на Националној музичкој академини Проф. Панчо Владигеров у Софији и носилац је титуле доктора у уметности.