Бранислав Аксин

Биографија

Бранислав Аксин

Бранислав Аксин (1959, Нови Сад) је тромбониста и педагог.
Завршио је гимназију у Новом Саду. Почев од другог разреда гимназије, упоредо учио тромбон у музичкој школи «Исидор Бајић». Студирао на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду. 

1979. године се уписује на Факултет музичке уметности у Београду у класу проф. Винка Валечића. Дипломирао је 1985. године, а магистрирао 1989. године у истој класи. За време студија је освајао највише награде на републичким и савезним такмичењима. На ФМУ је добитник награде из фонда проф. Јакова Срејовића за најбољи дипломски испит и награде из фонда проф. Бруно Бруна за најбољи магистарски испит. Лауреат је Такмичења музичких уметника у Загребу 1987. године. 

Од 1982. године је члан оркестра Опере СНП-а као бас тромбониста, а 1984. године је посављен на место соло тромбонисте. Такође је соло тромбониста Војвођанске филхармоније која је тада деловала у оквиру СНП-а. Сезоне 1988/89. радио као соло тромбониста Београдске филхармоније. 

Као солиста и као члан разних камерних ансмбала (Доу тромбона, Новосадски брасс qуинтет, Мусица Вива, Тицкмаyер Форматио итд.) је одржао низ концерата у земљи и иностранству и учествовао на фестивалима као што су Номус, Бемус, Трибина Југословенског стваралаштва у Опатији, Загребачко БИЈЕНАЛЕ итд. 

Године 1989. почиње сарадњу са «Тхеатхре Јел» из Француске који води Јозеф Нагy, а од 1991. године живи и ради у Орлеану (Француска). Са овим ансамблом је госовао у Француској, Немачкој, Холандији, Белгији, Луксенбургу, Швајцарској, Италији, Португалу, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Румунији, Израелу. 

1994. године се враћа у Нови Сад где је изабран за доцента за стручно уметничке предмете Тромбон и Камерна музика на Академији уметности у Новом Саду. 

Од 1995. године је члан је камерног оркестра «Цамерата аццадемица» и Новосадског Брасс Qуинтет-а. Са овим ансамблима, затим као солиста и у разним другим ансамблима наступа на Номусу-у, Бемусу-у, Међународној трибини композитора у Београду, те на многим концертима у Новом Саду, Београду, Суботици, Кањижи, Сенти, Вршцу, Подгорици, Будви, Будимпешти итд. 

1999. године је изабран за ванредног професора Академије уметности. 

У новије време сарађује са ансамблом «Сонемус» из Сарајева са којим је 2002. године гостовао у Сарајеву, Задру, Загребу, Београду, Подгорици и Скопљу, а септембра 2003. године у Швајцарској (Цирих-Винтертур). 

Члан је Војвођанских симфоничара (соло тромбониста) и оркестра Опере СНП-а (соло тромбониста). 

2004. године је изабран за редовног професора Академије уметности у Новом Саду. Његови студенти су имали запажене наступе на студентским концертима у организацији Академије уметности и у симфониском оркестру Академије. Освајали су највише награде на студентским такмичењима. 

Поред Академије уметности у Новом Саду предаје и на Академији уметности у Бања Луци. 

Остали чланови жирија (Туба, Тромбон и Хорна – Еуфонијум):