Aрбо Вaлдма

Биографија

Aрбо Вaлдма

Арбо Валдма, пијаниста, клавирски педагог, почасни доктор Естонске музичке академије. Музичко образовање стекао је на Музичкој академији у Талину код проф. Бруна Лука (ученика Артура Шнабела и Пола Хиндемита), а потом на Конзерваторијуму Чајковски у Москви у класи проф. Нине Емељанове (ученице Самјуела Фајнберга) где је завршио магистарске и докторске студије.

Године 1970. именован је за професора клавира на Државном конзерваторијуму у Талину, а од 1976. ради као професор клавира на Музичкој академији у Новом Саду. Од 1984. до 1992. године на Факултету музичке уметности  Универзитета уметности у Београду био је редовни професор (по позиву) клавира и клавирске педагогије и шеф Катедре за клавир. Од 1989. до 1992. године био је декан музичког департмана Универзитета уметности у Новом Саду, а од 1992. до 2012. професор клавира на Универзитету за музику у Келну (Немачка).

Наступао је као солиста и камерни музичар широм Европе и Аустралије. Сарађивао је са диригентима као што су Неме Јарви, Курт Сандерлинг, Ери Клас, А. Јансон, Александар Рабинович, Оскар Данон, Никола Дебелић, Иво Дражинић, Антон Нанут, Павле  Дешпаљ, Антон Колар. Као камерни извођач сарађивао је са Ферн Рашковић (виолина) и Валтером Дешпаљем (виолончело).

Од  1984. године до данас одржао је више од 150 мајсторских курсева  у градовима широм света: Москва, Рим, Лондон, Солун, Атина, Каљари, Монтепулћано, Охрид, Београд, Загреб, Дубровник, Љубљана, Каосјунг, Хонг Конг, Нанчанг, Сиан, Пекинг, Фукуока, Келн, Хајделберг, Кобленц, Орландо, Лас Вегас, Лос Анђелес, Атланта, Токио, Сендај, Нагоја, Сеул, Талин, Парну итд. Године 2000. позван је да одржи мајсторски курс на Лондонској школи за музику Гилдхол, а од 2006. године интензивно је радио у Лихтенштајну (Musik und Jugend), Женеви, Малезији, Јужној Кореји и Кини. Поред тога, од 2000. до 2007. године држао је мајсторске курсеве, предавања, интерактивне радионице, демонстрације и подучавања на Светским педагошким конференцијама клавира  у Атланти, Лос Анђелесу, Лас Вегасу и Форт Ворту.

Професор Валдма је један од оснивача бројних фестивала и такмичења. Године 2007, са професорима др Тасуку и Уико Акаги, оснива Фукуоку међународни музички фестивал. Прва Интернационална академија клавира „Арбо Валдма” (фестивал професорових бивших ученика, мајсторски курсеви и конференције), одржана је 2007. године у Фондацији „Пол Хиндемит” у Блонају (Швајцарска), а друга 2008. у Женеви. Након тога, 2014. године био је суоснивач и музички директор Међународног фестивала за клавир и глас у Бечу (International Piano&Voice Point Festival). До 2010. године био је уметнички директор Отвореног клавирског такмичења „Ф. Шопен”  и  „Ф. Лист” у Хонг Конгу, а од 2017. члан је Међународног фестивала класичне музике (Music and More SummerFest) у Требињу (БиХ).

Арбо Валдма је члан и један од оснивача Европског удружења клавирских педагога (ЕПТА) у Југославији (1988.), почасни председник ЕПТА-е Србија и почасни члан ЕПТА-е Естонија. Од 2008. године оснивач је и почасни председник Интернационе асоцијације за културну и педагошку размену “Unieffectus e. V” у Келну. 

Студенти професора Валдме освајали су бројне престижне награде на међународним такмичењима у Бриселу (Queen Elisabeth), Бечу (Beethoven), Вевеју (Clara Haskil), Лидсу, Салцбургу (Mozart), Болцану (Busoni), Епиналу, Женеви , Лозани, Минхену, Сиднеју, Верчелију, Вашингтону и другим местима.

Као аутор и режисер продуцирао је бројне телевизијске и радио емисије у којима су његови ученици интерпретирали  дела на највишем извођачком нивоу. Написао је бројне чланке на тему клавирске педагогије, о чему често држи предавања на међународним симпозијумима. Од 2006. године одржао је четири акредитована семинара одобрена од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Године 2017. одликован је титулом Почасног грађанина Парнуа (Естонија).