Андреј Зупан

Биографија

Андреј Зупан

Андреј Зупан рођен је 1972 године у Љубљани. Кларинет је почео учити у Музичкој школи Франца Штурма у Љубљани. Школовање наставио је на Средњој музичкој и балетној школи у разреду свога оца проф. Алојза Зупана, код којег је завршио дипломски (1994) и постдипломски студиј (1995) на Музичкој академији Универзитета у Љубљани. У иностранству се усавршавао код проф. Вићнца Мариозија (Ст. Сесилиа, Рим) ин проф. Алоиса Брандхофера (Моцартеум, Салзбург).

На такмичењима примио је осам првих награда. 1985 године био је одабран за музичара године у тадашњој Југославији. Исте године заступао је државу на концерту „Евровизијски млади музичари 1985“ у Мадриду. 1995 године био је примљен у „Оркестре дес Јеунес де ла Медитеране“ у Француској, у којем је свирао као први кларинетиста и са којим је гостовао по Европи и Африци. Десет година свирао је у Симфонијском оркестру Радиотелевизије Словенија, а 1993 године постао је соло кларинетиста државне Опере и балета у Љубљани, где је свирао једанаест година.

Андреј Зупан ради као професор за кларинет на Музичкој академији у Љубљани и као професор кларинета и диригент дувачког оркестра на Конзерваторију за музику и балет у Љубљани. Одржава бројне рецитале и солистичке наступе у Француској, Њемачкој, Аустрији, Белгији, Бугарској, Шпанији, Енглеској, САД, Хрватској, Србији, Македонији и Грчкој. Такођер предаје на страним универзитетима (Оксфорд, Њујорк, Банска Бyстрица, Модена, Гент, Загреб). Редовито се појавља као члан међународних жирија на такмичењима младих музичара у Словенији, Србији и Италији. Као диригент различитих оркестара имао је бројне концерте на фестивалима у Француској, Шпанији, Немачкој, Италији, Бугарској, Хрватској, Србији и Словенији. Као солиста, члан каморних састава и диригент снимио је 23 ЦД-а.

www.andrejzupan.com