Александар Јанкех

Биографија

Александар Јанкех

Александар Јанкех је рођен 1995. године у Пожаревцу. Саксофон је почео да свира од своје девете године. Основно и средње музичко образовање стекао је у музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу, у класи проф. Перише Станојевића. Едукацију наставља у Бечу, на Градском универзитету за музику и уметност у класи проф. Ларс Млекуша.

У току школовања, освојио је више од тридесет првих награда са максималним бројем поена у Србији и иностранству. Од њих се могу издвојити 4 прве награде на Републичком Такмичењу у Београду; 5 првих награда на Такмичењу дрвених дувача у Пожаревцу; 3 прве награде на такмичењу дувача „Даворин Јенко“ у Београду; прва награда на Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Зајечару, касније и у Ћуприји, где је наступао и као представник града Пожаревца на завршном концерту најбољих ученика Србије; прва награда као солиста оркестра „ Tango Juventud “ на такмичењу „ Citta di Castel Fidardo “ у Италији, са којим је касније више пута наступио у дворани Коларчевог Народног универзитета у Београду; треће место на међународном такмичењу „ Saksistra “ у Копру (Словенија); прво место на међународном дувачком такмичењу у чешком граду Острава; треће место на такмичењу саксофониста у Новој Горици (Словенија); треће место на такмичењу саксофониста у пољском граду Лордз.

Одржао је више солистичких концерата широм Србије, као и у иностранству, а наступао је и на бројним манифестацијама у Европи.

Усавршавао се на мајсторским курсевима код Бетке Бизјак Котника (Словенија), Еугена Роусеауа (САД), Арно Борнкампа (Холандија), Јохана ван дер Линдена (Холандија), Маркуса Вајса (Швајцарска), Матјажа Древеншека (Словенија), Михе Рогине (Словенија), Даниела Гаутхира (Канада/Немачка), Жан-Ивес Формеа (Француска), Клод Делангла (Француска), Жером Ларана (Француска), Винсент Давида (Француска), Кенет Тсеа (САД), Кристиана Виртха (Француска), Пјер-Стефан Меуга (Француска).