Arbo Valdma

Biografija

Arbo Valdma

Arbo Valdma, pijanista, klavirski pedagog, počasni doktor Estonske muzičke akademije. Muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Talinu kod prof. Bruna Luka (učenika Artura Šnabela i Pola Hindemita), a potom na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi u klasi prof. Nine Emeljanove (učenice Sаmjuela Fајnberga) gde je završio magistarske i doktorske studije.

Godine 1970. imenovan je za profesora klavira na Državnom konzervatorijumu u Talinu, a od 1976. radi kao profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Od 1984. do 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti  Univerziteta umetnosti u Beogradu bio je redovni profesor (po pozivu) klavira i klavirske pedagogije i šef Katedre za klavir. Od 1989. do 1992. godine bio je dekan muzičkog departmana Univerziteta umetnosti u Novom Sadu, a od 1992. do 2012. profesor klavira na Univerzitetu za muziku u Kelnu (Nemačka).

Nastupao je kao solista i kamerni muzičar širom Evrope i Australije. Sarađivao je sa dirigentima kao što su Neme Jarvi, Kurt Sanderling, Eri Klas, A. Janson, Aleksandar Rabinovič, Oskar Danon, Nikola Debelić, Ivo Dražinić, Anton Nanut, Pavle  Dešpalj, Anton Kolar. Kao kamerni izvođač sarađivao je sa Fern Rašković (violinа) i Valterom Dešpaljem (violončelo).

Od  1984. godine do danas održao je više od 150 majstorskih kurseva  u gradovima širom sveta: Moskva, Rim, London, Solun, Atina, Kaljari, Montepulćano, Ohrid, Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Ljubljana, Kaosjung, Hong Kong, Nančang, Sian, Peking, Fukuoka, Keln, Hajdelberg, Koblenc, Orlando, Las Vegas, Los Anđeles, Atlanta, Tokio, Sendaj, Nagoja, Seul, Talin, Parnu itd. Godine 2000. pozvan je da održi majstorski kurs na Londonskoj školi za muziku Gildhol, a od 2006. godine intenzivno je radio u Lihtenštajnu (Musik und Jugend), Ženevi, Maleziji, Južnoj Koreji i Kini. Pored toga, od 2000. do 2007. godine držao je majstorske kurseve, predavanja, interaktivne radionice, demonstracije i podučavanja na Svetskim pedagoškim konferencijama klavira  u Atlanti, Los Anđelesu, Las Vegasu i Fort Vortu.

Profesor Valdma je jedan od osnivača brojnih festivala i takmičenja. Godine 2007, sa profesorima dr Tasuku i Uiko Akagi, osniva Fukuoku međunarodni muzički festival. Prva Internacionalna akademija klavira „Arbo Valdma” (festival profesorovih bivših učenika, majstorski kursevi i konferencije), održana je 2007. godine u Fondaciji „Pol Hindemit” u Blonaju (Švajcarska), a druga 2008. u Ženevi. Nakon toga, 2014. godine bio je suosnivač i muzički direktor Međunarodnog festivala za klavir i glas u Beču (International Piano&Voice Point Festival). Do 2010. godine bio je umetnički direktor Otvorenog klavirskog takmičenja „F. Šopen”  i  „F. List” u Hong Kongu, a od 2017. član je Međunarodnog festivala klasične muzike (Music and More SummerFest) u Trebinju (BiH).

Arbo Valdma je član i jedan od osnivača Evropskog udruženja klavirskih pedagoga (EPTA) u Jugoslaviji (1988.), počasni predsednik EPTA-e Srbija i počasni član EPTA-e Estonija. Od 2008. godine osnivač je i počasni predsednik Internacione asocijacije za kulturnu i pedagošku razmenu “Unieffectus e. V” u Kelnu. 

Studenti profesora Valdme osvajali su brojne prestižne nagrade na međunarodnim takmičenjima u Briselu (Queen Elisabeth), Beču (Beethoven), Veveju (Clara Haskil), Lidsu, Salcburgu (Mozart), Bolcanu (Busoni), Epinalu, Ženevi , Lozani, Minhenu, Sidneju, Verčeliju, Vašingtonu i drugim mestima.

Kao autor i režiser producirao je brojne televizijske i radio emisije u kojima su njegovi učenici interpretirali  dela na najvišem izvođačkom nivou. Napisao je brojne članke na temu klavirske pedagogije, o čemu često drži predavanja na međunarodnim simpozijumima. Od 2006. godine održao je četiri akreditovana seminara odobrena od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Godine 2017. odlikovan je titulom Počasnog građanina Parnua (Estonija).