Andrej Zupan

Biografija

Andrej Zupan

Andrej Zupan rođen je 1972 godine u Ljubljani. Klarinet je počeo učiti u Muzičkoj školi Franca Šturma u Ljubljani. Školovanje nastavio je na Srednjoj muzičkoj i baletnoj školi u razredu svoga oca prof. Alojza Zupana, kod kojeg je završio diplomski (1994) i postdiplomski studij (1995) na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani. U inostranstvu se usavršavao kod prof. Vincenza Mariozzija (St. Cecilia, Rim) in prof. Aloisa Brandhofera (Mozarteum, Salzburg).

Na takmičenjima primio je osam prvih nagrada. 1985 godine bio je odabran za muzičara godine u tadašnjoj Jugoslaviji. Iste godine zastupao je državu na koncertu “Evrovizijski mladi muzičari 1985” u Madridu. 1995 godine bio je primljen u “Orchestre des Jeunes de la Mediterranee” u Francuskoj, u kojem je svirao kao prvi klarinetista i sa kojim je gostovao po Evropi i Africi. Deset godina svirao je u Simfonijskom orkestru Radiotelevizije Slovenija, a 1993 godine postao je solo klarinetista državne Opere i baleta u Ljubljani, gdje je svirao jedanaest godina.

Andrej Zupan radi kao profesor za klarinet na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i kao profesor klarineta i dirigent duvačkog orkestra na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani. Održava brojne recitale i solističke nastupe u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Španjolskoj, Engleskoj, SAD, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Također predaje na stranim univerzitetima (Oxford, New York, Banska Bystrica, Modena, Gent, Zagreb). Redovito se pojavlja kao član međunarodnih žirija na natjecanjima mladih muzičara u Sloveniji, Srbiji i Italiji. Kao dirigent različitih orkestara imao je brojne koncerte na festivalima u Francuskoj, Španjolskoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Kao solista, član kamornih sastava i dirigent snimio je 23 CD-a.

www.andrejzupan.com