Aleksandar Jankech

Biografija

Aleksandar Jankech

Aleksandar Jankech je rođen 1995. godine u Požarevcu. Saksofon je počeo da svira od svoje devete godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, u klasi prof. Periše Stanojevića. Edukaciju nastavlja u Beču, na muzičkoj akademiji „Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt“ u klasi prof. Lars Mlekusch-a.

U toku školovanja, osvojio je više od trideset prvih nagrada sa maksimalnim brojem poena u Srbiji i inostranstvu. Od njih se mogu izdvojiti 4 prve nagrade na Republičkom Takmičenju u Beogradu; 5 prvih nagrada na Takmičenju drvenih duvača u Požarevcu; 3 prve nagrade na takmičenju duvača „Davorin Jenko“ u Beogradu; prva nagrada na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Zaječaru, kasnije i u Ćupriji, gde je nastupao i kao predstavnik grada Požarevca na završnom koncertu najboljih učenika Srbije; prva nagrada kao solista orkestra „Tango Juventud“ na takmičenju „Cita di Kastel Fidardo“ u Italiji, sa kojim je kasnije više puta nastupio u dvorani Kolarčevog Narodnog univerziteta u Beogradu; treće mesto na međunarodnom takmičenju „Saksistra“ u Kopru (Slovenija); prvo mesto na međunarodnom duvačkom takmičenju u češkom gradu Ostrava; treće mesto na takmičenju saksofonista u Novoj Gorici (Slovenija); treće mesto na takmičenju saksofonista u poljskom gradu Łódź.

Održao je više solističkih koncerata širom Srbije, kao i u inostranstvu, a nastupao je i na brojnim manifestacijama u Evropi.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Betke Bizjak Kotnik (Slovenija), Eugene Rouseau-a (SAD), Arno Bornkamp-a (Holandija), Johan van der Linden-a (Holandija), Markus Vajs-a (Švajcarska), Matjaž Drevenšek-a (Slovenija), Mihe Rogine (Slovenija), Daniel Gauthier-a (Kanada/Nemačka), Žan-Kves Fourme-a (Francuska), Klaude Delangle-a (Francuska), Žerom Laran-a (Francuska), Vinsent David-a (Francuska), Keneth Tse-a (SAD), Kristian Virth-a (Francuska), Pjer-Stéphane Meugé-a (Francuska).