Nenad Janković

Biografija

Nenad Janković

Janković Nenad je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mirka Isaeskog . Osnivač je duvačkog tria i duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i jedan je od osnivača ansambla Balkanska kamerna akademija . Solo fagotista je Beogradske filharmonije gde je stalno zaposlen. Redovno nastupa kao član orkestra kamerne opere Madlenijanum, Vojvođanskog simfonijskog orchestra, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Novog simfonijskog orkestra ” MAKRIS ”, kao i Nove beogradske opere. Od 2010 godine je solo fagotista Mariborskog festivalskog orchestra, a 2011 je nastupao sa Australijskim kamernim orkestrom na njihovoj Evropskoj turneji .

        Kao solista nastupao je sa orkestrom Beogradske filharmonije, simfonijskim orkestrom Vojske Srbije,  BGO Dušan Skovran,  Gudačima Svetog Đorđa,  Simfonijskom orkestrom Jugoistočne Evrope i Kamernim orkestrom YES –Youth european strings .

Dobitnik je više prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima , prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Srezi ( Italija ), oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1995 godine, kao i nagrade FMU’-a iz fonda Bruno Brun za najuspešnije završene doktorske studije u školskoj 2013-2014. godini.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Knuta Sonstevolda (Švedska ), Milana Turkovića ( Austrija ) i Mauricija Paeza ( Izrael ) .

Održao je više majstorkih kurseva u Srbiji , na Muzičkoj akademiji u Ljubljani  i redovan je predavač na radionici za duvačke instumente u Tivtu ( Crna Gora ) .

Nenad Janković svira na instumentima ručne izrade, model IMPERATOR i model MILA , koji je sa puno ljubavi napravio gospodin Živan Šarčević.